IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия излезе от двегодишната рецесия

БВП на страната е нараснал с 2,7% през първото тримесечие на 2010

10:09 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия излезе от двегодишната рецесия

Ирландия официално излезе от продължилата две години рецесия, съобщи BBC. През първото тримесечие на 2010 брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 2,7% спрямо последното тримесечие на 2009 – първият ръст от края на 2007 насам, показват данните на Централната статистическа служба.

Брутният национален продукт (БНП) обаче е спаднал с 0,5%. БНП измерва продукта, създаден само от гражданите на страната (и в чужбина) и изключва този на чужденците. Според някои икономисти той е по-точен барометър на икономиката.

Междувременно молбите за помощи при безработица през юни са се увеличили с близо 6 хил. до 445 хил. Нивото на безработица през месеца е било 13,4%.

„Реално погледнато устойчив растеж е малко вероятен преди края на следващата година, като ще продължи въздействието както на вътрешни, така и на външни негативни фактори“, смята Мелъни Боулър от Moody's Economy.

„Предвиждаме еврозоната да изпадне отново в рецесия в края на тази или началото на следващата година, което очевидно ще има последици за ирландската икономика.“, посочват от Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още