IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска тестове за интелигентност за имигрантите

Представители на партията на консерваторите на Меркел искат и хармонизиране на европейската имиграционна политика

16:43 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия иска тестове за интелигентност за имигрантите

Представители на партията на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел настояват за въвеждането на тестове за интелигентност за имигрантите в страната, съобщава АФП.

„Трябва да поставим критерии, които действително да служат на нашата държава. Освен добрите образование и квалификация, интелигентността също трябва да се има предвид. Аз съм „за“ тестове за интелигентност“, казва Петер Трап, член на партията на консерваторите.

Неговият съпартиец Маркус Фербер дава пример с канадския модел и призовава за хармонизация на европейската имиграционна политика.

„Канада е много по-напреднала в материята и се стреми към по-висока интелигентност на децата на имигрантите спрямо тази на местните деца. Хуманитарните причини като събиране на семейства не могат дълго време да бъдат единствен взиман под внимание критерий при имиграцията.“

Подобно на други европейски държави, Германия провежда езикови тестове на кандидатите за гражданство, но също и тестове, с които да се докажат техните познания за социалната и юридическа уредба в страната.

През 2009 г. общо 734 хил. са емигрирали, а 721 хил. са имигрирали, съответно от и в най-голямата европейска икономика, и в двата случая става дума предимно за поляци и румънци.

От началото на 2000 г. над 800 хил. е средният брой на хората, които имигрират годишно в Германия, показват данни на официалната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още