IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Милер: Газопроводът „Южен поток“ ще е готов през 2015 г.

Практическото строителство на газопровода "Южен поток" ще започне през 2013 г.

14:26 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Алексей Милер: Газопроводът „Южен поток“ ще е готов през 2015 г.

„С увереност можем да кажем, че проектът за газопровода „Южен поток“ със сигурност ще бъде реализиран. Газпром няма да отстъпи и на крачка от плановете си – практическото строителство на проекта ще започне през 2013 г., а той ще бъде завършен до края на 2015 г.“ 

Това заявява председателят на Газпром Алексей Милер в доклад, представен по време на провеждащото се днес годишно Общо събрание на акционерите на Газпром.

Отчитайки, че въпросът за наличие на подземни газохранилища става все по-актуален с въвеждането в експлоатация на газопроводите „Южен поток“ и „Северен поток“, Газпром е започнал разработката на проекти за газохранилища в Сърбия, Холандия и Германия. Вече е планирано строителството на газохранилища в Унгария и Великобритания.

Освен това, руският газов гигант провежда техническа и икономическа оценка по проекти за строителство на подземни газохранилища в Италия, Румъния, Турция, Чехия и Словакия.

Газпром, съвместно със своите партньори – водещи европейски енергийни компании, взима активно участие в изграждането и разширението на подземни газохранилища в Европа, се казва в доклада. През 2009 г. в газохранилища извън Русия (Германия, Великобритания, Франция и др.), в които участие има Газпром, е имало общо около 2,5 млрд. куб. м газ.

Всички тези проекти дават възможност на Газпром да планира, че до 2013 г. обемът природен газ в европейски газохранилища, в които Газпром има участие, ще е около 3,3 млрд. куб. м. Предвижда се до 2016 г. този обем да се удвои с въвеждането в експлоатация на нови мощности и да надмине 6,5 млрд. куб. м.

Освен това се очаква технологията на строителство да позволява денонощният обем газ, който може да се ползва, да достига около 80 млн. куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още