IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес Италия стачкува заради бюджетните ограничения

Главната причина за стачката се предвидените бюджетни ограничения за следващите две години с 25 млрд. долара

11:58 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Днес Италия стачкува заради бюджетните ограничения

Днес се провежда общонационална стачка в Италия, организирана от Всеобщата италианска конфедерация на труда, която е най-големият синдикат в страната, съобщи Итар-Тасс.

Служителите от държавния сектор няма да работят през целия ден. За няколко часа ще прекрати работа и общественият транспорт. Днес до обяд за 4 часа ще бъдат затворени летищата в страната, а следобед за 4 часа няма да се движат железниците.

Часовете на стачка и прекратяване на работа на обществения транспорт ще варират в различните градове. Протестни шествия и митинги има в повечето големи градове на страната.

Главната причина за националната стачка е приетият от италианското правителство извънреден финансов закон, изменящ бюджета на страната за следващите две години в посока съкращения.

В закона се предвижда съкращение на разходите с 25 млрд. евро за двугодишния период. От това основно ще пострадат държавните учреждения, тъй като заплатите на държавните служители се „замразяват“. Намалява се спрямо първоначално предвиденото финансирането на редица обществени проекти, също на науката и културата.

Според някои анализатори Италия се намира на границата на финансов банкрут, въпреки че положението й не е най-лошото в Европейския съюз (ЕС), пише руската агенция.

По данни към края на миналата година държавният дълг на страната превишава 500 млрд. долара, което е 115% от брутния вътрешен продукт (БВП). Бюджетният дефицит на Италия за 2009 г. е 5,3%, което е най-лошата му стойност от 40 години насам. Според изискванията на ЕС бюджетният дефицит не трябва да надвишава 3%, а държавният дълг да е до 60% от БВП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още