IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките се пребориха срещу идеята да заделят милиарди заради бъдещи кризи

Мерките за подобряване на капиталовата база на финансовите институции в дългосрочен план засега се отлагат

11:45 | 25.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Банките се пребориха срещу идеята да заделят милиарди заради бъдещи кризи

Плановете на финансовите регулатори по целия свят да принудят банките да заделят милиарди долари допълнителен капитал, за да се справят по-лесно с бъдещи кризи, ще отпаднат заради интензивното лобиране против тях от страна на финансовия сектор.

Подробностите за регулаторната реформа, които бяха публикувани преди шест месеца, станаха обект на разгорещени спорове между законотворците и представителите на банковия сектор. Засега постигнатият консенсус клони към намаляване на строгостта на предложените промени, пише Financial Times.

Предварителен проект на най-новите предложения на Базелския комитет, който отговаря за регулацията в банковия сектор в световен мащаб, ще бъде представен на срещата на върха на страните от Г-20, която ще се проведе в Торонто този уикенд.

Най-значимата промяна в предложените от комитета финансови реформи засяга препоръките за размера на ликвидните средства, които банките трябва да държат, за да се защитят при финансова криза.

Мерките за подобряване на капиталовата база на банките в краткосрочен план се запазват. Базелският комитет обаче може да се откаже от идеята банките да поддържат по-стабилно ниво на кредитиране в дългосрочен план. Това означава, че по-строгите правила за съобразяване на матуритета на техните активи и пасиви може да отпаднат.

Според представители на банковия сектор направените промени в проекта за финансова реформа биха могли да предотвратят прекомерно нарастване на разходите за финансиране на самите банки, които ще се отразят и на таксите, които плащат клиентите. Преди шест месеца те прогнозираха, че в своя начален вид мерките биха донесли на индустрията до 5 млрд. евро допълнителни разходи.

Според анализатори първоначално предложените от Базелския комитет реформи, в комбинация с въведените допълнителни данъци в сектора, както стана във Великобритания, ще намалят възвръщаемостта от активите на една банка от средно 20% на 5%.

Промените, свързани с ликвидността и задлъжнялостта на банките, засега остават неясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
BGold
преди 14 години
Да де - от най либерелен пазар и преки виновници за глобалната криза, изведнъж станаха най-големите радетели за регулации, но когато трябва да ги направят какво - да, ама след 5 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Libor
преди 14 години
много напъни, много приказки и то само, за да се стигне до никакво решение. а като дойде следващата криза - ми слабите регулации са виновни. навсякъде корпоративният интерес е над всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
BGold
преди 14 години
Нашите ще ми купят колело, ама друг път. Иначе добре познатото американско "Дайте да дадете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още