IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел категорично отхвърля призивите на САЩ за увеличаване на харченето

Канцлерът на Германия предупреди, че кризата в Европа все още е далеч от своя край

09:04 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел категорично отхвърля призивите на САЩ за увеличаване на харченето

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли призивите на американския президент Барак Обама немската икономика да помогне за възстановяването на глобалната икономика. Според Обама това може да стане чрез увеличаване на разходите на Германия, както и чрез насърчаване на вътрешното потребление.

Меркел обаче не е съгласна с тези предупреждения и заявява, че Германия няма да се съобрази с тях, предава Wall Street Journal. Тя дори стига и по-далеч като предупреждава, че кризата в Европа все още е доста далеч от своя край.

Повод за недоволството на Ангела Меркел даде писмо от миналия петък, в което американският президент Барак Обама призовава големите износители – Германия, Китай и Япония, да помогнат за балансирането на глобалното търсене чрез насърчаване на вътрешните потребителски разходи.

Тази идея първоначално бе обявена от Франция, а после спечели подкрепата и на други от водещите икономики. Германия обаче не е съгласна с това, защото растежът и заетостта в страната се увеличават и следователно няма защо моделът на развитие да се преосмисля.

Вчера САЩ отново повториха своето виждане, като високопоставен представител на администрацията заяви, че „за европейския растеж в частност, а по-глобално и за световния, е важно развитите икономики, които постигат излишъци, да засилят вътрешното търсене, за да подкрепят развитието“.

В своето изявление Меркел заявява, че с действията си страните от еврозоната са спечелили малко време, за да отстранят проблемите в регулацията помежду си.

Това време обаче е ограничено и поради тази причина канцлерът настоява на предстоящата този уикенд среща на Г-20 в Торонто да бъде даден ясен сигнал, че ще бъде създадена по-строга рамка за регулиране на финансовите пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още