IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус намали транзитирания руски газ за Литва с 30%

От Полша и Германия, които също получават руски газ през Беларус, засега не съобщават за намаление на доставките

16:05 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Беларус намали транзитирания руски газ за Литва с 30%

Литва и Калининградска област получават с 30% по-малко руски природен газ, транзитиран през Беларус, съобщи латвийската компания доставчик Lietuvos dujos, цитирана от РИА Новости.

От компанията уточняват, че от днес на обед наблюдават „изменения в доставките на природен газ и, анализирайки показанията на датчиците на газопреносната система, предприетите ограничения от беларуска страна са с около 30% от количествата газ, необходими на Литва и Калининградска област“.

След като вчера сутринта Газпром започна да ограничава доставките на руски газ за Беларус поради неизплащане на дълг от 200 млн. долара, от Беларус заявиха, че при понататъшно намаляване на доставките, страната ще започне да отклонява за себе си от транзитирания през страната руски газ за Европа.

Тази сутрин намалението на доставките на Газпром достигна 60%.

През Беларус се транзитира руски газ за Литва, Полша и Германия. Най-силно зависима е Литва, която няма други доставчици. Вчера представител на Европейската комисия коментира, че при спиране на доставките на руски газ, Литва има запаси само за една седмица.

От Полша и Германия засега не съобщават за намаление на доставките на руски газ, последната информация е, че обемите газ са съгласно договореното.

Относно заплахата на Беларус, че ще взима от транзитирания газ, източник от руското правителство е коментирал, че президентът Дмитрий Медведев вече е дал указания на Газпром как да действа при такава ситуация и „в близко време ще видим какви действия ще бъдат предприети“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още