IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на BP лети за Москва, за да успокои руските страхове

Обявената от BP разпродажба на активи предизвика безпокойство в някои страни, включително Русия, където компанията развива мащабна дейност

10:54 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на BP лети за Москва, за да успокои руските страхове

Изпълнителният директор на BP Тони Хейуърд ще пътува до Русия, за да увери руския президент Дмитрий Медведев, че британският нефтен гигант не е на ръба на фалита след петролния разлив в Мексиканския залив, пише Financial Times.

Хейуърд ще лети за Москва в понеделник, когато се очаква компанията да обяви, че цената за спирането на разлива и почистването на замърсяването, засегнало бреговата ивица от Луизиана до Флорида, е достигнала 2 млрд. долара.

В събота и неделя Хейуърд беше в Лондон, където на среща с Борда на директорите на BP обсъди как да се покрият исковете за обезщетения и да се възстанови доверието на инвеститорите. Сред коментираните възможности са издаване на облигации за 10 млрд. долара и продажба на активи за още 10 млрд. долара. Тези средства ще бъдат добавени към продажбите за 10 млрд. долара, направени миналата седмица, както и към спестените средства от замразените за девет месеца плащания на дивиденти и общото съкращаване на разходите.

Обявената от BP разпродажба на активи предизвика безпокойство в някои страни, включително Русия, където компанията развива мащабна дейност.

Русия и САЩ са двете най-важни оперативни зони за компанията, като Русия осигурява почти една четвърт от продукцията на BP.

Хейуърд иска да се срещне с Медведев, за да го увери, че BP може да понесе загубите от разлива. Визитата в Москва със сигурност ще включи дискусия и за това дали BP възнамерява да продаде свои активи в Русия, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още