IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции се повишиха в седма поредна сесия

Успешният аукцион на испански ДЦК и новината за предстоящо оповестяване на банковите стрес-тестове в ЕС подкрепиха пазарите

19:42 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции се повишиха в седма поредна сесия

Акциите на стария континент се повишиха в седма поредна сесия – най-дългата им положителна серия от 11 месеца насам, предава Ройтерс.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,3% до 5 253,89 пункта, германският DAX нарасна с 0,5% до 6 223,54 пункта, а френският CAC 40 прибави 0,2% до 3 683,08 пункта.

Доверието на инвеститорите в икономическите перспективи пред еврозоната бе подкрепено от силното търсене на днешния аукцион за испански държавни облигации.

Испания продаде 10 и 30-годишни държавни ценни книжа за 3,5 млрд. евро, което бе максималния размер на търга. В резултат на интереса от страна на инвеститорите еврото поскъпна срещу повечето основни валути, отбелязвайки триседмичен връх спрямо долара, а индексите на фондовата борса в Мадрид се повишиха.

Спредът по 10-годишните испански облигации спрямо базовите германски се сви до 222 базисни пункта след аукциона в сравнение с 236 преди това.

Новината, че страните от Европейския съюз (ЕС) ще публикуват резултатите от стрес-тестовете на своите банки най-късно през втората половина на юли, по думите на президента на ЕС Херман ван Ромпуй, подкрепи пазарите.

„Индексите в момента тестват долните нива на възходящ диапазон. Ако успеят да се върнат в него ще е налице допълнителен потенциал за растеж. Точно това сега се следи внимателно”, е заявил Франсоа Шевалие, стратег в Banque Leonardo.

„Резултатите от испанския аукцион помогнаха за възстановяване на доверието, а това подкрепя и еврото. Акциите не биха могли да се повишават при падащо евро. Сега, когато единната валута намери дъно, хората започват да калкулират в цените положителния ефект от евтиното евро върху корпоративните печалби.”

Германия най-сетне подкрепи оповестяването на стрес-тестовете, разкриващи състоянието на банките в страната, след като по-рано това сториха Франция и Испания.

Немското правителство се обяви днес за решението да се публикуват отделните резултати на банките от стрес тестовете, защото прозрачността ще помогне за възстановяването на доверието между банките.

Централната банка на Испания планира да публикува резултатите в "краткосрочен план", но засега не е ясно кога точно ще стане това. На този етап монетарната институция единствено е поискала съответните данни от всички банки и кредитни компании в страната.

Преди малко повече от година американското правителство обяви резултатите от стрес тестовете, които направи на 19-те най-големи банки в страната, за да определи дали се нуждаят от повече капитал заради ипотечната криза.

Те показаха, че няколко банки, като Wells Fargo и Morgan Stanley, трябва да увеличат своя капитал. Според критици на мерките обаче стрес тестовете са били разработени по такъв начин, че да не са прекалено строги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още