IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да принуди ЕС да я последва с банкови стрес тестове

Резултатите от стрес тестовете на отделните банки в страната ще се публикуват, за да се възстанови доверието към тях

16:25 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания може да принуди ЕС да я последва с банкови стрес тестове

Решението на Централната банка на Испания да публикува резултатите от стрес тестовете на банките в страната може да подтикне нейните съседи да последват примера й, в случай, че финансовите пазари настояват за повече информация относно рисковите активи на банките в еврозоната.

Според анализатори това ще повиши допълнително напрежението и разноречията между европейските страни, пише Bloomberg.

Централната банка на Испания заяви вчера, че ще обяви публично данните за състоянието на банките, а финансовият министър на страната Елена Салгадо заяви в телевизионно интервю днес, че ще се обявят и резултатите за отделни банки, а не само за индустрията като цяло. Според германски и британски банки това може да създаде рискове за финансовия сектор.

Вниманието на инвеститорите постепенно се прехвърли от Гърция към Испания през последните седмици и това повиши лихвата по испанските държавни ценни книжа до нови рекордно високи нива. Няколко от спестовните банки в страната трябваше да се слеят, за да избегнат фалит или национализация през този месец. Малко след това стана ясно, че испанските банки са заели рекордни заеми от Европейската централна банка през май заради ограниченото финансиране, което могат да получат от международните пазари.

Според ръководството на най-голямата испанска банка Santander решението да се оповестят резултатите от тестовете е важна стъпка за възстановяването на доверието към банките в страната.

Централната банка на Испания планира да публикува резултатите в "краткосрочен план", но засега не е ясно кога точно ще стане това. На този етап монетарната институция единствено е поискала съответните данни от всички банки и кредитни компании в страната.

Испания продаде държавни ценни книжа за 3,5 млрд. евро днес, което бе максималния размер на търга. В резултат на интереса от страна на инвеститорите еврото поскъпна срещу повечето основни валути, а индексите на фондовата борса в Мадрид се повишиха.

Немското правителство се обяви днес за решението да се публикуват отделните резултати на банките от стрес тестовете, защото прозрачността ще помогне за възстановяването на доверието между банките.

Преди малко повече от година американското правителство обяви резултатите от стрес тестовете, които направи на 19-те най-големи банки в страната, за да определи дали се нуждаят от повече капитал заради ипотечната криза. Те показаха, че няколко банки, като Wells Fargo и Morgan Stanley, трябва да увеличат своя капитал. Според критици на мерките обаче стрес тестовете са били разработени по такъв начин, че да не са прекалено строги.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още