IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на кредите за Испания постави нов рекорд

Разликата между цената на финансиране между Испания и Германия вече е 2,23 процентни пункта

09:15 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на кредите за Испания постави нов рекорд

Цената, която испанското правителство трябва да плаща, за да си осигурява финансиране чрез облигации, постави нов рекорд. Това се дължи на подновените опасения за състоянието на испанската икономика и публичните финанси.

Вчера лихвата, която инвеститорите изискват от Испания, бе с 2,23 процентни пункта от тази, която се изисква от правителството на Германия, предава ВВС. Увеличаването на тази разлика, която се забелязва при търговията с облигации, показва спад в доверието, че Испания ще може да обслужва дълговете си.

За да се бори с кризата, испанското правителство прие непопулярни мерки за пазара на труда. Те предизвикаха незабавна реакция на синдикатите, които призоваха за национална стачка през септември.

Към момента бюджетният дефицит на Испания е в размер на 11 на сто от БВП – далеч над заложеното като правило от ЕС и еврозоната ниво от 3 на сто. Според мнозина анализатори именно това ще доведе до сериозни проблеми и няма да е изненадващо, ако Испания се обърне за помощ към спасителния фонд на еврозоната.

Проблемите с държавните финанси се отразяват и на банковия сектор в страната, който остава изолиран от международните финансови пазари. Поради тази причина испанските банки заемат рекордни количества пари от Европейската централна банка през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още