IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа започнаха седмицата с уверен ръст

Регионалният индекс достигна най-високата си стойност за последните четири седмици заради висока корпоративна активност

19:15 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа започнаха седмицата с уверен ръст

Новата седмица стартира с ръст за борсовите индекси в Европа, подновявайки възхода си от миналата седмица. Основна роля за това изиграха новините от корпоративния сектор, където се наблюдава раздвижване по отношение на сливанията и поглъщанията.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 1,24 на сто до 252,54 пункта. В резултат на това показателят достигна най-високото си ниво за последните четири седмици.

Днес борсовият оптимизъм бе подхранен от изказване на президента на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Бълард, който обяви, че възстановяването на икономиката е съвсем близо. Позитивна се оказа и новината за ръст на индустриалното производство в еврозоната през април.

Подкрепа на европейските борси оказа и поскъпването на еврото спрямо долара до 1,2280 EUR/USD, което се равнява на ръст от 1,3 на сто за деня.

На национално ниво днес британският индекс FTSE 100 напредна с 0,75 на сто до 5 202 пункта. Френският САС-40 се повиши с 2 на сто до 3 626 пункта, а в Германия DAX добави 1,3 на сто до 6 125 пункта.

Новините за сливания днес бяха доминирани от очакваната продажба на AXA на британската компания Resolution. Придобиване се очаква и от Societe General, както и от гиганта Veolia Water.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още