IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанските банки търсят спасение при ЕЦБ

Спекулациите, че скоро и правителството ще се обърне за помощ към еврозоната също набират сили

17:58 | 14.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Испанските банки търсят спасение при ЕЦБ

Закъсалите испански спестовни банки изпитват все по-големи проблеми заради финансовата криза. Заради трудностите на пазара на недвижими имоти и заплахата за обезценка на активите им, на тях се гледа с огромно недоверие от останалите европейски банки.

Това кара испанските спестовни банки да заемат рекордни суми от Европейската централна банка, а днес стана ясно и че Caja Madrid, която стана първата банка, поискала помощ от правителството на страната за тази година, ще има нужда от държавни пари на стойност 4,47 млрд. евро, предава Financial Times Deutschland.

Тези пари ще бъдат използвани за подпомагането на процеса по сливане на Caja Madrid с други шест испански спестовни каси, което бе оповестено миналата седмица.

Заради голямото недоверие зависимостта на испанските банки от ЕЦБ се увеличава все повече. Данни на централната банка на Испания показват, че през май финансовите институции от страната са имали дългове от 85,6 млрд. евро към ЕЦБ, което е с 11 млрд. евро повече от предходния месец.

Това увеличение пък показва, че испанските банки срещат трудности с рефинансирането на задълженията си, смятат анализатори, цитирани от вестника.

Към момента испанските спестовни каси страдат заради тежките последици на сриващите се цени на имотите. От март миналата година досега две от спестовните каси преминаха под контрола на държавата, като причината за това са големите отписвания на активи и многото лоши кредити.

Заради тези проблеми набирането на капитали от спестовните каси става все по-трудно. Най-ясно това се вижда на репо-пазара, където финансовите институции могат да взимат парични средства срещу обезпечение от ценни книжа.

Данните на пазарните наблюдатели сочат, че испанските банки плащат далеч по-високи лихви по тези репо сделки, тъй като недоверието към тях е доста голямо. Недоверието към страната си личи и от доходността по правителствените облигации на страната.

При десетгодишните правителствени облигации днес тя се повишава с 14 базисни пункта до 4,603 на сто. Това оскъпява значително рефинансирането на дълговете на страната и според мнозина е напълно възможно съвсем скоро Испания да се обърне за помощ към спасителния фонд на еврозоната, който е на стойност 750 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 14 години
Нормална ситуация на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още