IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделка за 3,3 млрд. евро се задава на застрахователния пазар на Острова

Френската Axa планира да се раздели с част от бизнеса си, отстъпвайки го на британската Resolution

13:23 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сделка за 3,3 млрд. евро се задава на застрахователния пазар на Острова

Френската застрахователна компания Axa води преговори с британската Resolution за продажбата на част от дейностите си, свързани с животозастраховане, спестовни продукти и пенсионно осигуряване в Обединеното кралство, става ясно от съобщение на групата. Сумата по евентуалната сделка възлиза на около 2,75 млрд. паунда (3,3 млрд. евро).

„В отговор на скорошните спекулации в пресата Axa потвърждава, че са започнати преговори с Resolution Ltd“, пише френската група.

Предвидено е, ако бъде осъществена, сделката почти изцяло да бъде заплатена в брой (2,25 млрд. паунда), а по-малка част от сумата ще бъде покрита в акции (за 500 млн. паунда).

Според пресата на Острова Resolution се подготвя да поиска от акционерите си да участват в увеличение на капитала, еквивалентно на размера на тази операция.

Axa, за която във Великобритания работят 11 хил. души, посочва, че има намерение да запази бизнеса си за управление на активи, като наред в с това ще продължи да развива и дейността си, свързана със здравно осигуряване.

Според медийни публикации плановете на Resolution са да обедини три или четири свои компании в застрахователния сектор до началото на 2011 г., като се предвижда продажбата им към края на 2012 г.

Евентуално споразумение с Axa би позволило на групата да влезе на напълно нов за нея пазар, а именно този на пенсионното осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още