IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Банките в ЕС могат да поемат загубите от периферните страни

Стрес-тестът на рейтинговата агенция е показал, че банките в ЕС имат достатъчно добра капиталова база

15:44 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Банките в ЕС могат да поемат загубите от периферните страни

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's е направила собствен стрес-тест на някои от най-големите банки в Европейския съюз, който е показал, че те са в състояние да поемат евентуалните загуби от вложенията си в държавни ценни книжа (ДЦК) или от отпуснатите заеми в периферните страни от ЕС.

Това означава, че експозициите на включените в проучването 30 банки към Гърция, Португалия, Испания и Ирландия са управляеми в сравнение с настоящите им нива капитал. Рейтинговата агенция обяви още, че не предвижда промени в своята оценка на европейските банки заради изложеността им към активи от периферните за ЕС страни, пише Financial Times.

“Разпределението на активите по класове ни позволи да анализираме експозициите на европейските банки към ДЦК и заеми, отпуснати в периферните европейски страни, както и да изчислим вероятните загуби на базата на тези експозиции. Резултатът от нашия стрес-тест ни кара да вярваме, че тези банки ще са в състояние да поемат евентуалните загуби, които могат да възникнат от тези експозиции, и то без да им се налага да увеличават капитала си“, посочва Жан-Франсоа Трембли, който е един от авторите на доклада на Moody's.

Той допълва, че средното ниво на капиталова адекватност на банките, участвали в проучването, е доста над 9%. Капиталовата адекватност показва дела на собствения капитал от всички активи на една банка.

Нестабилността на финансовите пазари не само в ЕС, но и по целия свят, през последните седмици ясно подчерта недоверието на инвеститорите към европейските държавни ценни книжа. За това допринесе и липсата на яснота относно трансграничните експозиции на банките в региона.

За да се оцени тези експозиции, Moody's е провела проучване, в което повече от 30 европейски банки от 10 различни страни са дали своите отговори.

Данните, събрани от Moody's, показват, че трансграничните експозиции на банките от ЕС в жилищни ипотеки и бизнес заеми в Гърция, Португалия, Испания и Ирландия като цяло са по-големи в сравнение с вложенията им в ДЦК на тези страни.

Според Moody's ако банките са принудени да продадат ДЦК на периферните европейски страни със спад от 20% спрямо сегашното влошено състояние на дълговите пазари, тогава загубите ще бъдат по-големи, но все още ще имат управляемо въздействие върху капиталовите им нива.

Такива големи загуби обаче са малко вероятни, защото в случай на подобно рязко влошено състояние на финансовите пазари в Европа банките ще имат алтернатива и при спешна нужда от ликвидност ще могат по-скоро да продадат тези ДЦК на Европейската централна банка (ЕЦБ), като си послужат с обратни репо-операции.

Реалните загуби освен това вероятно ще бъдат по-леки от тези, които Moody's очаква, защото загубите от заеми на частни лица и компании в периферните страни ще бъдат разсрочени в продължение на няколко години и ще се компенсират частично от приходите на банките.

Moody's е провела своя стрес-тест като част от процеса по определяне на кредитния рейтинг на банките, като от рейтинговата агенция уточняват, че текущата оценка на банките вече отразява евентуалните им загуби. Целта на проведения тест е да се оцени финансовата гъвкавост на банките, а не вероятността от настъпването на най-лошия сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още