IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст за европейските индекси

Силно се представиха испанските банки и добивните компании

19:30 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст за европейските индекси

За втори пореден ден акциите на Стария континент отбелязаха силни ръстове, предава CNBC.

Повишения отбелязаха испанските банки след силния интерес към аукциона за испански ДЦК, който повиши нагласите на инвеститорите спрямо страната и нейния финансов сектор.

Добре се представиха добивните компании, след като се заговори, че австралийското правителство скоро ще изостави спорния си план за данък върху отрасъла.

Индексът на водещите компании на Стария континент FTSEurofirst 300 нарасна с 1,5% до 1 013,28 пункта. Британският FTSE 100 се повиши с 0,9%, германският DAX нарасна с 1,2%, а френският CAC40 скочи с 2%.

Данните от Китай за ръст на износа през май с близо 50% на годишна база увериха пазарите, че икономиката на страната запазва инерцията, въпреки мерките на правителството за охлаждане на пазара на имоти.

Настроенията в Европа бяха повдигнати и от шефа на китайския държавен пенсионен фонд, според когото еврото ще устои на дълговата криза, което предизвика оттласване на единната валута от дневното й дъно.

„Може би има известно отдръпване от сигурните убежища като долара и златото за сметка на по-рисковите активи”, смята Джошуа Реймънд, стратег в City Index. „Очакванията са пазарите леко да се повишат.”

Както се очакваше Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени основната си лихва от 1%, а Английската централна банка (АЦБ) остави без изменение своята на ниво от 0,5%.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още