IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финландия пропадна в нова рецесия

Страната успя да излезе от рецесия през юни миналата година, но икономиката отново тръгна надолу

13:00 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финландия пропадна в нова рецесия

Икономиката на Финландия отново изпадна в рецесия, след като страната успя да излезе от такава през юни 2009 година. След едно тримесечие на ръст обаче последваха нови два последователни спада и рецесията пак е факт.

Данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие показват спад от 0,4 на сто и така след понижението от 0,2 на сто от предходните три месеца, страната отново покрива параметрите за обявяване на техническа рецесия.

Сред основните компоненти на износа на Финландия са хартията и дървесината, търсенето за които е намаляло значително заради кризата. Въпреки това обаче износът на страната показва сигнали на възстановяване, пише BBC.

През април износът е отчел ръст от 7 на сто на годишна база до 4,4 млрд. евро, което е най-големият ръст от ноември 2008 година насам. Това е довело до търговски излишък в размер на 355 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още