IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch: На Великобритания предстоят сериозни финансови предизвикателства

Обслужването на британския дълг след пет години може да достигне 70 млрд. лири годишно, в случай че мерките за съкращаване на бюджетния дефицит не бъдат ускорени

17:43 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch: На Великобритания предстоят сериозни финансови предизвикателства

Британската лира претърпя спад във вторник, след като Fitch предупреди Великобритания, че през следващите месеци страната ще бъде изправена пред „изключително тежко“ финансово предизвикателство. Засега обаче агенцията за кредитен рейтинг не понижава рейтинга „ААА“ на Великобритания, съобщава Financial Times.

Fitch обяви, че в резултат на безпрецедентните икономически и финансови сътресения, британският кабинет ще трябва да ускори плановете си за намаляване на бюджетния дефицит, ако иска да стабилизира публичните финанси на страната в средносрочен план.

„Фискалното предизвикателство пред Обединеното кралство е изключително тежко и изисква средносрочна консолидационна стратегия, включително по-бързо съкращаване на бюджетния дефицит, отколкото предвиденото в приетия през март 2010 г. бюджет“, се казва в изявление на агенцията.

Докладът на Fitch отразява виждането на новото коалиционно правителство в Лондон, че Великобритания трябва да ускори редуцирането на бюджетния си дефицит.

Нееднократно Fitch изрази мнение, че за овладяване на публичния дълг е необходимо по-бързо редуциране на бюджетния дефицит.

Standard & Poor и Moody's също запазват британския „AAA” рейтинг, тъй като очакват новото правителство да предприеме по-бързи мерки за намаляване на бюджетния дефицит, отколкото е заложено в приетия от администрацията на Гордън Браун през март бюджет.

„Правителството споделя заключенията на Fitch и е решено да ускори значително намаляването на бюджетния дефицит. Подобен подход за справяне с кризата беше договорен на срещата на Г-20 миналата седмица“, каза говорител на британското финансово министерство.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди в понеделник, че страната я очакват „болезнени времена“ и подчерта необходимостта от мерки за ограничаване на бюджетния дефицит.

Той посочи, че обслужването на британския дълг след пет години може да достигне „зашеметяващите“ 70 млрд. британски лири годишно от 31 млрд. лири, платени през миналата година, в случай че мерките за съкращаване на бюджетния дефицит не бъдат ускорени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още