IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини прогнозира нулев растеж за еврозоната, дори рецесия

Правителствата да се ангажират с надежден средносрочен план за възстановяване на бюджетите си, предлага икономистът

16:50 | 05.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Рубини прогнозира нулев растеж за еврозоната, дори рецесия

Еврозоната е изправена пред период на нулев растеж, дори рецесия, а на САЩ предстоят финансови проблеми, е заявил икономистът Нуриел Рубини, цитиран от Ройтерс.

"Съществува този риск, поне за еврозоната. Растежът ще се забави до нулата. Дори това да не е истинска рецесия, ще изглежда като такава. Гърция беше само върхът на айсберга", казва Рубини.

"Американците също ще изпаднат във финансови затруднения в даден момент, ако продължат по пътя, на който са", е предупредил икономистът.

Рубини, който е известен с това, че е прогнозирал кризата на жилищния пазар в САЩ, смята, че съществува риск от втора финансова криза, при която някои страни ще обявят неплатежоспособност и ще бъдат принудени да излязат от еврозоната. Мрачните му прогнози включват и фалити на банки.

Страни като Испания и Гърция сега са под натиск да намалят разходите си и да увеличат данъците, за да не загубят доверието на капиталовите пазари. Ако правителствата приложат строгите мерки твърде скоро, те рискуват да „задушат“ търсенето и възстановяването, отлагането обаче може да предизвика катастрофа.

Според Рубини това може да се избегне, ако правителствата се ангажират с надежден средносрочен план за възстановяване на бюджетите си.

Такава политика обаче носи риск от рецесия, съпроводена с дефлация, затова трябва да бъде балансирана с мека общоевропейска монетарна политика с цел стимулиране на търсенето.

Произтичащият от това допълнителен спад на еврото ще направи европейския износ по-конкурентен и ще позволи на най-голямата европейска икономика – германската, да увеличи заплатите и покупателната сила на населението си, с което пък ще се стимулира износът от други страни от еврозоната, пояснява Рубини.

Според икономиста през следващите две-три години по-голям риск за Европа ще представлява период на дефлация, стагнация и висока безработица, както се е случвало в Япония, отколкото инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 14 години
Просто вече две години ЕС НИЩО не прави реално и правилно в борбата с кризата.Всяка от членките се опитва да направи нещо за да спаси себе си, а ЕК само заседава и харчи милиарди....НИКАКВИ РЕАЛНИ МЕРКИ не са ппредприети от 2008 г. до сега ...като изключим философстването от последнити месеци...което са пак празни пожелания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
стог
преди 14 години
Как се излиза от криза (заиграване с авиацията)Кризата е като свредела за самолетите неуправляемо падане (падане, не полет), нарича се свредел, защото задълбаването (понякога) прилича на стегната спирала надолу.Спасение обаче има, излизането от свредел е възможно. Както и от кризата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 14 години
Ако искат да спасят еврото просто трябва да разхлабят паричната политика - както направиха САЩ. В средносрочен план дефицитите не са проблем, те и без другото вече са много по-високи от 3%, при това във всички страни от еврозоната. Няма избор - еврото просто трябва да падне, при това сериозно. И това изобщо не е краят на света - напротив. Ще донесе само полза за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още