IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкрепят ли инвеститорите създадена от ЕС агенция за кредитен рейтинг?

При силните критики от ЕС към агенциите за кредитен рейтинг изниква въпросът ще може ли евроблокът да създаде достатъчно независима институция

14:43 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще подкрепят ли инвеститорите създадена от ЕС агенция за кредитен рейтинг?

Планът за агенция за кредитен рейтинг, спонсорирана от Европейския съюз (ЕС), може да срещне трудности да убеди инвеститорите, че тя е достатъчно независима да оценява финансите на правителствата и да подаде предупредителен сигнал за евентуални бъдещи дългови кризи, пише Bloomberg.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви по-рано тази седмица, че олигополът на Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service и Fitch Ratings трябва да бъде разбит. Според изказванията на други официални лица, включително Кристиян Ноайе от Европейската централна банка, агенциите за кредитен рейтинг са влошили кризата, правейки ненавременни и твърде силно повлияни от пазарите оценки на риска.

В същото време обаче според инвеститори на една държавна агенция за кредитен рейтинг може да й е трудно да убеди купувачите на облигации, че не защитава от проверки страни от еврозоната като например Испания и Португалия, които се опитват да намалят бюджетния си дефицит.

На 1 юни премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната, призова да бъде създадена европейска компания за кредитен рейтинг, която да бъде наблюдавана от ЕЦБ. Подобно предложение се обмисля и от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Представителите на ЕС обаче не посочват как ще се финансира и къде ще бъде базирана тази агенция.

Според изказване на Ноайе пред Handelsblatt, европейски агенции за кредитен рейтинг могат да станат кредитни застрахователи като базираните в Париж Euler-Hermes и Puteaux.

Говорителят на S&P в Лондон Мартин Уин е заявил, че агенцията приветства всяка конкуренция, тъй като в крайна сметка от самите инвеститори и от пазара зависи да изберат кой рейтинг е надежден и полезен.

От Moody’s пък посочват, че подкрепят конкуренцията между агенциите, базирана на качеството на техните анализи, както и ползите за пазара от различните мнения. От Fitch са отказали коментар.

Според Лорен Билке, бивш икономист към ЕЦБ, който сега работи за Nomura International в Лондон, проблемът с европейската рейтингова агенция е, че тя няма да намери „последователи“ в инвестиционната общност, особено ако дава оценки за държавни ценни книжа, тъй като за тази цел е необходима независимост както от фискалните, така и от монетарните регулатори.

В началото на май председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че банката “няма позиция” по въпроса за европейската рейтингова компания, подчертавайки все пак, че “колкото повече конкуренция има, толкова по-добре”.

В крайна сметка обаче инвеститорите не са убедени, че една подкрепена от ЕС агенция за кредитен рейтинг ще реши проблемите на задлъжнелите страни в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още