IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неутрална сесия за борсите на Стария континент

Индексите заличиха загубите си в самия край на търговията заради повишенията в здравния и хранителния сектор

20:31 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неутрална сесия за борсите на Стария континент

Днешната волатилна борсова сесия в Европа завърши с минимални изменения за основните индекси на Стария континент. Те заличиха загубите си в последния час на търговията, след като спадът в добивния и енергийния сектор бе компенсиран от доброто представяне на компаниите от здравния сектор и хранително-вкусовата промишленост.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600, който следи пазарите на ценни книжа в общо 18 европейски страни, завърши сесията с ръст от 0,06 пункта, или по-малко от 0,1%, до 245,4 пункта, предаде Bloomberg. Борсовият измерител е отстъпил с близо 10% от най-високата си точка за тази година, която отбеляза на 15 април.

Националните индекси се повишиха в 10 от 18-те европейски борси, начело с швейцарският Swiss Market, който добави 0,8%. Днес стана ясно, че продажбите на дребно в Швейцария са се увеличили с 1,3% на годишна база през април. Това е седмият им пореден годишен ръст и показва, че вътрешното потребление ще подкрепи швейцарската икономика тази година.

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,2% до 5 151,32 пункта въпреки добрите данни за увеличението на ипотечното кредитиране в страната през април. Акциите на британската застрахователна компания Prudential поевтиняха с 2,5%, след като се отказа от покупката на азиатското подразделение на щатския застраховател AIG срещу сумата от 35,5 млрд. долара.

На фондовата борса в Париж CAC 40 остана почти без промяна на ниво от 3 501,50 пункта. С нулев ръст завърши сесията и за главния немски индекс DAX. Немското правителство обяви, че ще забрани изцяло непокритата търговия с акции на борсата във Франкфурт, въпреки че забраната на непокритите къси продажби на банкови акции през май предизвика силен трус на международните финансови пазари преди няколко седмици.

Икономическите данни за еврозоната от днес показаха, че цените на ниво производител са се увеличили с 0,9% на месечна и 2,8% на годишна база през април. Отчетеният годишен ръст е най-силния от ноември 2008 г. насам и загатва за увеличение на потребителските цени през идните месеци. За големия скок на производствената дефлация допринася най-вече поскъпването на петрола през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още