IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва Areva и Siemens за нарушение на конкуренцията

В споразумение между компаниите за създаване на съвместно предприятие в областта на ядрената енергетика има клауза за недопускане на конкуренция помежду им на дадения пазар

15:45 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разследва Areva и Siemens за нарушение на конкуренцията

Европейската комисия разследва възможно нарушение на антимонополното законодателство на Европейския съюз от страна на френската корпорация Areva и немския концерн Siemens, работещи на ядрения пазар в рамките на съвместно предприятие, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от ЕК.

Съвместното предприятие Areva NP е създадено още в началото на 2001 г.

Сега вниманието на ЕК е привлечено от факта, че в споразумението между Areva и Siemens за създаване на джойнт венчъра има и клауза за недопускане на конкуренция помежду им на дадения пазар.

В заявлението на ЕК се казва, че комисията предстои да определи дали взаимните задължения по споразумението за избягване на конкуренция представляват нарушение на антимонополните правила, заложени в Договора за функциониране на ЕС.

Ако ЕК реши, че Areva и Siemens са виновни за нарушаване на антимонополното законодателство, компаниите могат да бъдат глобени за суми в размер на до 10% от годишните им приходи.

Двете компаниите, според предварителните планове на избраната за изпълнител на строителството на АЕЦ Белене руска група Атомстройекспорт, щяха да доставят част от оборудването за централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още