IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция обяви, че се страхува за рейтинга си

За страната ще представлява „усилие“ да задържи оценката на дълга си, ако не бъдат взети някои „трудни решения за бюджета“

09:58 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция обяви, че се страхува за рейтинга си

Франция призна, че запазването на кредитния рейтинг на страната би било доста трудно и би представлявало „сериозно усилие“, ако не бъдат взети някои „трудни решения за бюджета“. Това обяви министърът по бюджета Франсоа Бароан вчера, предава CNBC.

По този начин на практика Франция признава, че се страхува за кредитния си рейтинг, който в момента позволява на страната да се финансира сравнително евтино на международните пазари, коментират анализатори.

Според Бароан Франция не бива да смята за гарантиран своя рейтинг, който към момента е на най-високото възможно ниво – ААА. Сред причините за опасенията, че оценката може да бъде понижена е и редукцията, на която в петък бе подложен кредитният рейтинг на Испания.

„За да запазим рейтинга си ААА, трябва да ограничим дълговете си, за да избегнем прекомерната зависимост от външните пазари“, смята Бароан.

Прогнозите на френското правителство са бюджетният дефицит през тази година да скочи до 8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това е доста над изискванията на ЕС за дефицит до 3%. Поради тази причина все по-често се говори за пенсионна реформа и ограничаване на разходите на местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още