IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Мъндел: Една-две еврочленки неизбежно ще преструктурират дълга си

До пет години това ще е неизбежно, но не означава разпадане на еврозоната, смята носителят на Нобелова награда за икономика

15:36 | 26.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Робърт Мъндел: Една-две еврочленки неизбежно ще преструктурират дълга си

Преструктурирането на дълга ще е „неизбежно“ за една или две страни от еврозоната през следващите пет години, смята носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Мъндел, цитиран от Bloomberg.

“Може би ще е необходимо преструктуриране на дълга на една или две страни от еврозоната с лошо фискално състояние”, е заявил той на конференция във Варшава. “До пет години това ще е неизбежно, но не означава разпадане на еврозоната, а само преструктуриране на дълга.”

Европа се нуждае от по-добра фискална централизация, включително създаване на държавни ценни книжа на еврозоната, смята канадският икономист и професор в Колумбийския университет.

Мъндел полага основите за въвеждането на еврото с пионерските си проучвания в областта на монетарната динамика и оптималния валутен регион (теоретичен географски регион, в който ще има максимална икономическа ефективност от използването на единна валута), за което и получава Нобелова награда през 1999 г.

“Еврото се справяше изумително добре през десетте си години на съществуване, но сега оперира с една завързана за гърба ръка”, коментира Мъндел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
D_Grancharov
преди 14 години
ако Полша беше в еврозоната сценарият щеше да е различен - фактТурция се представя много по-добре от почти всички в ЕС - фактжалко, че ББ е икономически неграмотен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 14 години
означава ли това, че ние трябва да се натискаме да влизаме там? с ниската си задлъжнялост и сравнително стабилен (засега бюджет) има ли смисъл да плащаме за грешките на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още