IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната не е изпълнявала собствените си критерии през 57% от времето

Гърция не е изпълнила финансовите критерии за стабилност през нито една година от приемането си в еврозоната през 2001 г.

13:27 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната не е изпълнявала собствените си критерии през 57% от времето

Правителствата на страните от еврозоната са нарушавали собствените си фискални правила през повече от половината от времето от въвеждането на единната европейска валута досега, пише Bloomberg.

Дълговата криза в Гърция разкри проблемите, причинени от финансовата небрежност в 16-те страни от еврозоната. От въвеждането на еврото досега през 57% от времето тези страни са нарушавали поне един от двата критерия, гарантиращи финансова стабилност. Според правилата, заложени в Пакта за стабилност и растеж от 1997 г., дълговете на страните не трябва да надхвърлят 60% от БВП, a бюджетните дефицити трябва да са под 3%.

Обещанията за спазване на фискалните си правила „се оказаха по-скоро реторични, отколкото реални“, което допринесе за задълбочаване на дълговата криза, каза Дейвид Бланчфлауър, бивш главен стратег на Английската централна банка и преподавател в колежа Дартмут.

От икономиките в еврозоната Белгия и Италия не са изпълнявали поне един от двата критерия през всичките 11 години от въвеждането на еврото през 1999 г. След като се присъедини към еврозоната през 2001 г., Гърция не е изпълнила финансовите критерии през нито една година. Единствено Финландия и Люксембург нито веднъж не са нарушавали правилата.

Поради опасенията, че проблемите в Гърция могат да върнат рецесията в Европа, европейските индекси достигнаха шестмесечно дъно, а еврото се търгуваше на най-ниската си стойност спрямо долара от 2006 г.

„Цялата еврозона беше много безотговорна спрямо заложените в договора от Маастрихт ограничения за нивата на дълга и сега си плаща за това“, каза Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от университета Харвард.

След срещата си в Брюксел на 21 май финансовите министри от ЕС решиха да наложат по-строги санкции на страните с висок бюджетен дефицит. Според предложения от Германия Пакт за стабилност и развитие, страни, чиито дефицити превишават заложените ограничения, ще бъдат глобявани с 0,5% от БВП, освен ако не приведат бюджета си в допустимите граници. В историята на еврозоната досега няма случай на прилагане на глоба.

Обсъждат се „както финансови, така и не финансови санкции“ за тези страни, чиито дефицити надхвърлят 3% от БВП, каза президентът на ЕС Херман Ван Ромпой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още