IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Вещите лица към съдебната система да се регистрират по ДДС

Вещите лица отговарят както на критериите за независимост, така и на тези за извършване на икономическа дейност по Закона за ДДС, посочи финансовият министър

13:14 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Вещите лица към съдебната система да се регистрират по ДДС

Вещите лица към съдебната система следва да се регистрират по ДДС, освен ако не се регистрират по избор, който им дава друг член на закона за ДДС. Това заяви днес от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос.

По думите на финансовия министър, обикновено вещите лица извършват дейност като част от упражняване на свободна професия и в този смисъл те отговарят както на критериите за независимост, така и на тези за извършване на икономическа дейност по Закона за ДДС. С вписването си в списъка на вещите лица, те са на постоянно разположение на съда и осъществяват дейност на свой риск, допълни Дянков.

Той обясни, цитиран от БТА, че според законовото определение, както и от факта, че посочената дейност не попада в изключенията на закона, следва, че предоставянето на услуги за съдебната система представлява независима икономическа дейност.

Съгласно Закона за ДДС, данъчно задължено е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още