IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три министерства няма да съкращават разходи, МВР търси нови служители

Останалите министерства ще изпълнят антикризисната мярка за по-малко разходи, но икономиите ще са за 755 млн. лв., а не за предвидените 900 млн.

15:40 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Три министерства няма да съкращават разходи, МВР търси нови служители

Три министерства – Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО) и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) – няма изобщо да съкращават разходите си за тази година. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на правителството, на което са одобрени предложените съкращения на държавните разходи като основна антикризисна мярка.

Според разчетите държавните разходи трябваше да бъдат съкратени спрямо планираните в Държавния бюджет в различните ведомства със средно 20%, така че общата сума на икономиите за годината да бъде 900 млн. лева.

Сега финансовият министър обясни, че в Министерството на външните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съкращенията на разходите за годината ще бъдат с по 15%, в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на културата – с по 10%, а в Министерството на правосъдието – с 5%.

При останалите шест министерства (вкл. Министерство на финансите) и при администрацията на Министерски съвет, намалението на годишните разходи ще бъде с 20%.

По този начин общата сума на икономиите ще бъде 755 млн. лв., обобщи Дянков, т.е. със 145 млн. лв. по-малко от планираното. Затова е взето решение недостигът на икономии да се компенсира чрез намаляване на предвидените средства за инфраструктура, за разплащане на вече направени разходи и за субсидии на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), посочи министърът.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, от своя страна, че МВР ще съкрати с близо 5% щатните си бройки, главно от администрацията.

От обясненията на зам.-министъра обаче стана ясно, че след въпросното съкращение щатовете в МВР като цяло ще станат 58 170, а всъщност заетите към момента места са около 55 000. Тоест в МВР предстои да бъдат назначени още около 3000 души.

Вучков в същото време допълни, че през миналата година в МВР са били съкратени около 3000 души. „Като се имат предвид данните за броя полицаи на 100 хил. човека в европейските страни, то в България този показател е около средния за Европейския съюз“, каза още заместник вътрешният министър.

В МВР-София в момента има около 700 незаети места за сержанти, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още