IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КБ: Министрите да плащат част от обезщетенията на уволнените чиновници

13:10 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
КБ: Министрите да плащат част от обезщетенията на уволнените чиновници

Министрите и председателите на агенции да участват в изплащането на обезщетения на незаконно уволнените от тях служители, предлагат от левицата. Такива промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда внася ПГ на „Коалиция за България“.

Целта е да не се товарят допълнително бюджетът и данъкоплатците с обезщетения за незаконни уволнения, обясни пред журналисти депутатът от левицата Мая Манолова.

Една от основните антикризисни мерки на правителството е съкращаване на разходите, което означава съкращаване на хора, освобождаване на държавни служители и работници в публичния сектор, посочи тя. По думите й, тъй като ГЕРБ прави тези уволнения основно по политически причини, без да държи сметка за професионалните качества, служителите винаги отиват в съда и той се произнася за незаконност на тяхното освобождаване и определя изплащане на обезщетения.

Цената на едно незаконно уволнение на държавен служител е минимум 5000 лева, отбеляза Манолова.

С измененията се ангажират министърът, директорът на агенция или човекът, извършил незаконното уволнение, да плати от джоба си част от тези обезщетения, посочи тя, цитирана от БТА.

Манолова обясни, че за причинена вреда от административния ръководител Кодексът на труда предвижда санкция до три работни заплати, спорно е дали за всеки отделен случай или общо. Надяваме се, че с разписването на тези текстове, ще въздействаме превантивно на министрите, председателите на агенции да се въздържат от политически чистки и незаконни уволнения, отбеляза тя.

Друга промяна в Кодекса на труда предвижда до един месец от даването на детето в детска ясла работодателят да предоставя възможност на родителите на деца между една и две години да ползват намалено работно време, обясни Емилия Масларова от левицата. По думите й това време е необходимо на детето да се адаптира в яслата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още