IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

530 хил. обявиха доходи пред НАП

Към същия период на миналата година физическите лица, подали декларации, са били почти 517 хил.

11:32 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
530 хил. обявиха доходи пред НАП

Общо 530 хил. българи декларираха пред Националната агенция за приходите (НАП) своите доходи от 2009 г., сочат данните от приключилата в края на април данъчна кампания. Към същия период на миналата година физическите лица, подали декларации, са били почти 517 хил.

Продължава обработването на декларациите, изпратени в последните дни по пощата или в подадени в пощенските клонове. От този алтернативен начин на деклариране на доходите тази година са се възползвали 100 хил. българи, което е с 35 хил. повече спрямо същия период на 2009 г.

Сред алтернативните начин най-бързо нараства интересът към подаването на декларации по електронен път. По интернет своите доходи са декларирали 32 хил. души, което е с почти 10 хил. души повече от миналата година. Най-много подадени декларации по интернет има в София-град – 6 945, следват Пловдив – с 4 213 и Варна – с 2 433.

Паралелно с приемането на годишни данъчни декларации от гражданите от началото на май НАП започна засичането на декларациите им от предишните две години със справките, подадени от работодателите. При проверка преди месец се оказа, че 100 хил. българи не са подали декларации за доходите през 2008 и 2009 г., а техните работодатели са декларирали, че са им изплатили възнаграждения извън трудовите доходи.

Инспектори от приходната агенция са започнало да изпращат покани до тези граждани да посетят офисите на НАП, за да бъдат уточнени фактите. Неподаването в срок на годишна данъчна декларация от физическо лице се санкционира с глоба до 500 лева. Ако посочените в декларацията данни са неточни и водят до освобождаването от данък или намаляването му, глобата е до 1000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още