IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25% от кандидатите за бизнес кредит за януари-април са получили финансиране

Делът на одобрените нараства в сравнение със същия период на 2009, когато положителен отговор имаха 17%

09:17 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
25% от кандидатите за бизнес кредит за януари-април са получили финансиране

Всеки четвърти (25%), кандидатствал за бизнес кредит през първите четири месеца на 2010 г., е получил одобрение за финансиране. Делът на одобрените нараства в сравнение със същия период на 2009 г. (януари-април), когато всеки шести (17%) от подалите искане е имал положителен отговор. Това показват наблюденията на кредитиращото дружество „Кредитекс“.

Данните потвърждават прогнозата на компанията отпреди три месеца, че пазарът на бизнес кредити ще се раздвижи през 2010 г.

Според четири основни критерия се оценяват търсещите фирмен заем и преди, и по време на кризата. На първо място се гледат възможностите да се изплаща кредитът с реалните постъпления от дейността на едно МСП. На второ – желанието на фирмата да сподели риска с кредитора чрез самоучастие или залог на ценни активи, като основно това са жилище или производствена база.

Третият и четвърти критерии са ясно определената цел, за която ще се използва заемът и добрата кредитна история на фирмата.

Нов критерий при анализа на потенциалните кредитополучатели през 2010 г. е как фирмата се справя в условията на криза. Този анализ дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.

Продължава да се отчита допускането на едни и същи грешки при кандидатстването за кредит. По време на криза, когато финансирането е по-труден процес, все още има фирми, които: не знаят за какво точно са им необходими средствата; надценяват обезпечението (собствениците са склонни да мислят, че техният имот е „най-ценният” и трудно приемат, че оценката се определя от пазара); спестяват или укриват информация (когато кредиторът е наясно с всички аспекти на бизнеса и финансовото състояние на една фирма, е по-вероятно да отпусне бързо искания заем).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още