IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

В България седмицата отново бе с политически привкус. Китай забрани дейностите с криптовалути и подготвя фалита на Еvergrande

08:40 | 27.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изборите в Германия бяха във фокуса през уикенда.&nbsp;Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Изборите в Германия бяха във фокуса през уикенда. Снимка: Bloomberg LP

Азия

Китай спира да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина. Това заяви президентът на страната Си Дзинпин в обръщението си към Общото събрание на ООН. Властите в Пекин финансират въглищни проекти в много развиващи се страни като част от инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път". Но са под засилен международен натиск да прекратят този вид инвестиции заради борбата с климатичните промени.

Според статия на Wall Street Journal китайските власти очевидно са инструктирали местните власти да се подготвят за евентуален срив на компанията за недвижими имоти Evergrande. Това се тълкува като допълнителна индикация, че китайското правителство не е готово да спаси корпорацията. По-конкретно, местните правителства трябва да осигурят сили за сигурност, които да следят за всички вълнения и, ако е необходимо, да ги прекратят. Държавните и частните компании за недвижими имоти трябва да се подготвят да поемат проекти от Evergrande. В същото време обаче имаше съобщения, че китайското правителство е приело план за преструктуриране на Evergrande. В петък корпорацията не успя да изплати важни облигации на падежната им дата.

Китайската централна банка обяви всички дейности, свързани с криптовалутите, за незаконни. Отсега нататък на чуждестранните борси за криптовалути е забранено да предоставят каквито и да е услуги на клиенти в Китай. Освен това е приета национална забрана за копаене на криптовалути, за която Китай досега бе най-голямото място в света.

Северна Америка

Федералният резерв на САЩ анонсира намаляване на програмата си за закупуване на облигации. Програмата може да бъде намалена още през следващия месец, ако икономиката постигне желания напредък, каза председателят на Фед Джером Пауъл. Увеличението на ключовите лихвени проценти обаче ще се обмисли само след постигане на пълна заетост.

САЩ ще премахнат ограниченията си за влизане за ваксинирани пътници от ЕС и Великобритания от ноември. Ограниченията бяха наложени през март 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп.

Глобалната икономика

ОИСР намали леко очакванията си за глобалния растеж. Организацията понижи прогнозата си за растежа през 2021 г. заради крайно неравномерното възстановяване в страните в резултат на различното подпомагане и степента на ваксинация срещу коронавирус. ОИСР предвижда световната икономика да се покачи с 5,7%, което е спад с 0,1 пр. пункта от майските прогнози. Догодина прогнозите са за малко по-голям ръст от очаквания досега - 4,5%.

Развиващи се пазари 

Турската централна банка намали основния си лихвен процент с един процентен пункт до 18,0% въпреки високата инфлация. Впоследствие турската лира се срина до ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар. Инфлацията в Турция в момента е близо 20%. Централната банка заяви, че не гледа на повишаването на цените като на устойчиво и че ще постави по-голям акцент върху основната инфлация.

Бразилската централна банка, от друга страна, повиши основния си лихвен процент за втори пореден път с един процентен пункт до 6,25%, като очаква така да постави под контрол нарастващата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още