IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога ще има стандарти и обучение за производството на протези

Ще има ли увеличение при финансирането на протези от НЗОК, коментират д-р Даниела Данчева и икономистът от Центъра за протезиране "Алегро" Мартин Кръстев

11:51 | 05.11.19 г.
Кога ще има стандарти и обучение за производството на протези

В момента за протезирането плаща Министерство на труда и социалната политика. От догодина обаче според новия Закон за хората с увреждания протезите ще се плащат от НЗОК. "В момента се изготвят новите механизми, по които Здравната каса ще плаща за тези изделия и ние като производител желаем да участваме в работната група и в обсъжданията", допълни д-р Даниела Данчева.

"В момента няма ясни критерии, на които трябва да отговаря един протезен център – като помещения, оборудване, специалисти", посочи тя.

Според Мартин Кръстев в България обучение по тази специалност няма от повече от 20 години. "Нашите ортопедични техници се обучават в Германия, в Чехия и в Холандия за сметка на компанията", обясни той.

"В момента в България има 16 регистрирани фирми за производство на протези", информира Данчева.

Мартин Кръстев е на мнение, че трябва да има държавни стандарти и контрол от страна на държавата как се изпълняват те.

"Един човек с ампутация може да възвърне до 90% от мобилността си. Ако обаче някоя от страните в процеса не си свърши работата качествено, човекът остава в количка, протезата в гардероба и с това процесът приключва", категоричен е той.

Д-р Данчева съобщи, че цената на протезите е от 3 хиляди до 50 хиляди лева. "Ако има протеза с електронно коляно, тя може да надхвърли и 50 хиляди, обясни тя. – Броят на хората с ампутации в България е около и над 50 хиляди души, но въпреки това протезите не са стока за масово потребление."

По думите ѝ годишно в България за протези се заделят около 5-6 милиона лева и тази сума не е помръднала от десет години.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още