IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха окончателно бюджета за догодина*

През 2019 г. ще има нови бандероли за цигарите. НИМХ излиза от БАН на 1 януари, а омбудсманът остава без охрана и кола от НСО

20:12 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дебати имаше и около парите от концесията на Летище София, които ще отидат за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд). Депутатите разискваха въпроса повече от час. Според БСП обаче това е в ущърб на държавното обществено осигуряване и не е редно когато има печелившо държавно предприятие то да се дава на концесия.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излиза окончателно от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г. Ведомството вече ще бъде част от Министерството на образованието и науката. Промяната също е чат от текстовете за държавния бюджет за догодина.

Депутатите решиха още институтът да излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации. Това породи спорове, тъй като от БАН настояват, че имуществото на НИМХ е тяхно.

Скандали „на дребно“ белязаха приемането на текстовете, според които омбудсманът Мая Манолова няма да ползва услугите на НСО. Според БСП управляващите отнемат привилегиите на обществения защитник, тъй като се страхуват от високия ѝ рейтинг. От ГЕРБ пък отвърнаха, че не считат, че най-обичания човек от подтиснатите народни маси има нужда от охрана.

Тъй като от май 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз ще има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият ѝ път от производителя през дистрибутора до пункта, от който клиентът я е купил, бяха приети и промени в Закона за акцизите и данъчните складове. По-конкретно идеята е по-малък бандерол, на който няма да фигурира цената на съответната марка цигари, като по този начин няма да се налага при всяка смяна на стойността ѝ да се печатат нови защитни знаци и да се унищожават старите. Цената ще бъде указана на самата опаковка.

От БСП обаче видяха в това предложение риск за приходите от ДДС, въпреки че става дума конкретно за акцизи.

В крайна сметка всички текстове от бюджета за догодина бяха приети окончателно. Предстои обнародването им в Държавен вестник при положение, че държавният глава не реши да наложи вето или опозицията не спази заканите си да даде разчетите на Конституционния съд.

Финансовият министър Владислав Горанов остана доволен от приетите текстове и от дебата. Той похвали опозицията за предложенията и подчерта, че обществото през следващата година ще бъде по-успешно и по-богато. „Бюджетът е прогноза, която според мен за следващата година е добра. Оптимист съм, че бюджетът ще може да бъде изпълнен. Колегите от опозицията имаха различна визия как да се разпределят разходите, това е нормално и очаквано. Но изпълнителната власт е тази, която по Конституция има запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика. Благодаря на колегите от опозицията, че тази година дебатът беше насочен към това какви политики да се водят през следващата година“, каза Горанов.

Обновена към 20.00 часа

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още