IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максималният осигурителен доход за 2019 г. ще бъде 3000 лева*

Това решиха депутатите на второ гласуване на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

12:19 | 28.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отпуснатите до 31 декември тази година пенсии ще бъдат увеличени с 5,7% от 1 юли 2019 г. Не беше прието предложението на ДПС увеличението на пенсиите да бъде от 1 април вместо от 1 юли догодина. Пенсиите, отпуснати до края на 2018 година ще се преизчисляват от 1 юли 2019 година с коефициент 1,2 за всяка година стаж. Когато преизчислената и получаваната пенсия не са равни, ще се получава по-високата. Отхвърлено беше и предложението на БСП за преизчисление на пенсиите от 1 януари 2019 г. със средномесечния осигурителен доход за 2013 година.

Наложително е пенсиите да се преизчислят, защото изостават много от цените, които се вдигнаха през последните месеци, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и допълни, че протестиращите пред парламента пенсионери желаят преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход от 2017 г. и това е морално и справедливо, но ще струва 1,6 млрд. лева и е невъзможна задача. Затова от БСП предлагат преизчисление със средноосигурителния доход за 2013 г. Прагът на бедност е 348 лева и в същото време минималната пенсия ще е 219 лева от 1 юли, посочи Нинова. За да сте живи ви трябват 348 лева, но вие им давате 219 лева, обърна се тя към управляващите. Преизчисляването ще струва около 800 млн. лв. на бюджета, сочат сметките на левицата.

Антон Кутев от БСП каза, че 1,2 млн. души живеят под линията на бедност, т.е. всеки пети българин живее на магия. Защо предпочитате да дадете парите от излишъка за инфраструктура, а не за пенсии - защото от пенсиите не могат да се взимат комисионни, отговори си той.

Тома Биков от ГЕРБ репликира, че парите за пенсиите идват от работещите. Ако искате да се увеличат чувствително пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките, коментира той.

Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите беше отхвърлено.

Не беше прието и предложението на ДПС максималните пенсии да се определят с бюджета на ДОО от Народното събрание всяка година, а не да са 40% от максималния осигурителен доход, както записаха депутатите.

Таванът на пенсиите няма да пада, но се увеличава, беше решено окончателно. Депутатите решиха от 1 юли 2019 година максималният размер на получаваните една или повече пенсии да бъде 1200 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 януари 2019 г. се определя в размер на 910 лв., а от 1 юли 2019 г., както и от 1 юли на всяка следваща календарна година - в размер на 40 на сто от максималния месечен размер на осигурителния доход. От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева, т.е. таванът на пенсиите от 1 юли ще бъде 1200 лева.

От БСП и ДПС разкритикуваха управляващите за това, че не отпада таванът за новоотпуснатите пенсии, както се предвиждаше от 1 януари 2019 г. Липсата на предвидимост дразни хората, заявиха от опозицията.

Финансовата рамка предвижда приходите в бюджета на ДОО да са в размер на 11,7 млрд. лева,както и разходите. Бюджетът е балансиран, с нулев дефицит.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лева. Малко повече от 5,1 млрд. лева са приходите във фонд „Пенсии“ за 2019 г., a тези по бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“ са над 296 млн. лв. Малко над 217 млн. лв. са приходите в бюджета на фонд „Трудова злополука и професионална болест“. Приходите на фонд „Общо заболяване и майчинство“ са в размер на 1 137 018 лв. А приходите по бюджета на фонд „Безработица“ са повече от 315 млн. лв. 1200 лева ще бъде таванът на пенсиите от 1 юли 2019 г.

С тази рамка депутатите приеха окончателно на второ четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Вярвам, че депутатите днес приеха реалистичен финансов план на осигурителната система за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на бюджета на ДОО за 2019 година.

Той посочи, че дългите и разгорещени дебати относно пенсиите показват, че това е първостепенен политически въпрос.

Като положителен момент той отчете, че приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват вече две трети от осигурителните плащания, а само преди три години те финансираха по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО. По думите на Петков по-голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на ДОО от държавния бюджет е безспорно достойнство.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж и ще достигне 386,27 лева. Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране. По-тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос, каза още социалният министър.

* Допълнена към 15.35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Да бе, ако оставим настрана ДОД и вноските за пенсия, от които не получаваш насреща нищо в повече, колкото и повече да внасяш...поне за здравните да направят различни пакети с услуги, които да получава човек, според вноските, които получава.В интерес на истината не ми се струва толкова сложно това да стране и мисля, че въпрос на желание от страна на управляващите и на време това да се реализира.Въпреки че, дори и да зависи пакетът на безплатни здравни услуги, от размера на вноските, които се правят...ако се осигуряваш на 2000 лв, здравните ще са ти 64 лв/месец т.е. за година ще си внесъл 768 лв, които ако се обърнат на 70-80 % прави 600 лв(които могат да се обърнат в здравни услуги). И тук е гатанката какви здравни услуги можеш да получиш за 600 или 800 лв на година(като ти остойностят една кръвна картина на 30-40 лв и един храноден в болница на 50 лв....то парите си вървят)...И пак държавата ще трябва да доплаща или всичко над това да е за твоя сметка.Няма как за 300-400 евро на година да получиш здравни услуги от широк кръг и то на добро ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
KostadinovK
преди 5 години
Това осигуряване е като вид данък, защото ако се осигуряваш на максимум не може ш да получаваш нито пенсия, нито обещетение за безработица, нито здравни услуги на това което се осигуряваш. Всичко е с таван.Печелят тези които се осигуряват минимално и получават на ръка останалото, т. е. стимулира се сивата икономика.Поне здравното осигуряване трабваше да е на 3 пакети - до 1000лв. полчаваш минимален, до 2000 лв - средно и до 3000лв. - максимален пакет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още