IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти предлагат пълно премахване на корпоративния данък в България

Това ще доведе до подобрена бизнес среда, която пък ще привлече повече преки чуждестранни инвестиции в икономиката, твърдят от ЕКИП

12:14 | 03.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представяне на доклада за реформа на корпоративния данък в България. Автор е икономистът Стефан Стоянов, а в събитието участваха и главният икономист на ЕКИП Георги Вулджев <em>(вляво) </em>и председателят му Стоян Панчев (<em>вдясно).&nbsp;</em></p>

Представяне на доклада за реформа на корпоративния данък в България. Автор е икономистът Стефан Стоянов, а в събитието участваха и главният икономист на ЕКИП Георги Вулджев (вляво) и председателят му Стоян Панчев (вдясно). 

На въпрос как ще се отрази това на приходите в бюджета, от ЕКИП коментираха, че постъпленията от корпоративен данък представляват твърде малка част от общите държавни приходи.

„Очакваните позитивни ефекти от предложената реформа биха допринесли за повишени данъчни постъпления от редица други по-ефективни бюджетни пера, които ще компенсират пропуснатите приходи от корпоративния данък“, обясни Стефан Стоянов.

Икономистите цитираха данни на Министерство на финансите, според които събраните средства от корпоративен данък представляват едва 5,47% от общите данъчни приходи и едва 1,9% от БВП на страната. Георги Вулджев, главен икономист на ЕКИП, изтъкна, че причината за това е стимулът и възможността компаниите да избягват плащането на данъка. За легален начин това да се прави експертите посочиха прехвърлянето на данъчна загуба в бъдещи периоди, данъчно облекчение при инвестиции и извършване на производствена дейност в общини с висока безработица, ускорена данъчна амортизация, данъчни облекчения при дарения, наемане на безработни лица, хора с увреждания и др.

„Други легални начини за избягване на облагането произлизат от разликите в законодателствата на държавите. Известни са станали схемите “double Irish” и “Dutch sandwich”, чрез които големи технологични компании пестят милиарди от данъци. Изчислено е, например, че по този начин Google е спестила 3,7 млрд. долара само през 2016 г. Нелегално, данъци се спестяват чрез прехвърляне на печалба към дъщерни дружества чрез предоставяне на фиктивни услуги, непазарни цени, фалшива замяна на дълг с капитал и т.н“, коментира още Стефан Стоянов.

В доклада на ЕКИП е записано, че най-очевидните негативи от съществуването на корпоративния данък са свързани с допълнителната тежест, която понасят компаниите, несвързана с техния основен бизнес.

Предприятията отделят значителен ресурс – времеви, паричен и човешки – за отчитане и плащане на корпоративен данък. Счетоводно разделяне на разходите на данъчно признати и непризнати, двойна отчетност – за фирмени и за данъчни цели, изчисляване на прогнозната данъчна печалба за текущата година, плащане на авансовите вноски по корпоративен данък на всеки месец/тримесечие, преизчисляване на прогнозите и размера на авансовите вноски, попълване на годишна данъчна декларация, пренасяне на данъчна загуба по чл. 70 от ЗКПО са само част от бюрократичните формалности за компаниите.

Това са дейности, изцяло извършвани с цел удовлетворяване на нуждите на данъчната администрация и не създават никаква стойност за компаниите. За сметка на това отнемат сериозна част от човешкия ресурс на всяко предприятие и съответно от паричните му средства. Допълнително, компаниите, особено големите международни корпорации, влагат и значителни ресурси в опити легално да се избегне данъчното облагане – отлагане на приход, създаване на дъщерни дружества в държави с по-нисък данък, прехвърляне на част от печалбите към тях и други. При премахване на корпоративния данък върху реинвестираната печалба на компаниите, те ще се освободят от този значителен товар, както и от разхода за плащането на самия данък, което ще им даде възможност да насочат освободените допълнителни време, капитал и усилия в създаването на реална стойност, в нови инвестиции, в подобряване на работния процес и съответно генериране на растеж.

Освен това според икономистите корпоративният данък води до изкривяването на пазара на инвестиции и преливането им от корпоративния към некорпоративния сектор. По думите на Стоянов липсата на данък ще повиши нормата на възвръщаемост и съответно ще намали риска за новите инвестиционни проекти. Той е категоричен, че премахването на корпоративния данък ще доведе до изсветляване на част от сивата икономика в България, която е с най-голям дял от БВП в ЕС.

„По данни на НАП, например, 80% от търговията с цветя са в сивия сектор. Значима причина този бизнес да остане скрит е именно съществуването на корпоративен данък“, поясни той.

От ЕКИП припомнят още, че Естония стана първата държава в света, която въвежда подобен данъчен модел. Според икономистите ефектът от тази мярка към момента е, че страната има най-конкурентната данъчна система сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Американската организация Tax Foundation поставя Естония за четвърта поредна година начело в доклада си International Tax Competitiveness Index 2017. 

Друго доказателство за ефективността на данъчната система на Естония, освен челните места в класациите по конкурентоспособност, е и фактът, че тя успява да покрива правителствените разходи. Вследствие на това държавният дълг успява да се задържи на най-ниски нива в Европейския съюз. Към края на 2017 г. той е едва 9% от БВП на страната, единственият под 20% в ЕС, допълва Георги Вулджев.

Икономистът коментира и някои идеи на управляващите за таван на цените или ограничаване на печалбите, като посочи, че става дума за икономическа неграмотност, която може да доведе до сериозни дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Не само е възможно, а точно така и става. Не го разбираш, щото си ***, чичка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
Тава е
преди 5 години
Една банда "клатикурци" правят някакво предложение, за да защитят очакваните коледни премии. Ако с това върхушката печели, и те печелят, а после пак ще поправяме заканите, но кой плаща производственият брак?! Истината е една-ПИНОЧЕТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Премахнете корупцията и беззаконието във съд, прокуратура, нап и т.н. Направете нормални закони и ако искате след това вдигнете двойно данък печалба. И ще видите, че ПЧИ направо ще отскочат. Данъците и размера им са последния ви проблем, ама някак си не искате да реши най-сериозния. Понеже ще си срежете клона, на които седите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха.... Пусни го под одъра, то ти се изкенза на главата... :lol: Вече и 10% не им се плащат...! А като им оберат офиса или некой ги завлече с кинти, търсят полиция и съд, искат ред и спокойствие, искат образовани изполичари да им работят, искат електронна администрация... а за сичко това кинтите държавата ги събира по поляните на Витоша... *** ненормалната *** налази държавицата...!!! Бради отглеждат, сигурно с мозъчен протеин ги хранят...? :lo:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
ert
преди 5 години
Абе най-добре е да няма данъци за доходи и печалби над 100к лв., както и ДДС за подобни покупки. Да се вдигне ДДС-то за хляба и другите храни на 30%, а ДОД за доходи до размера на МРЗ да е 35%, след това да няма ДОД. Да направим капитализма ни да е най-дивия на света. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Хубаво предложение в статията, хубави предложения и в комемтарите ама като няма кой да ги направи в закони полза няма от тях... В парламента не се опитват да направят условията по-добри за хората а да правят минималното колкото да си стоят на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
khao
преди 5 години
или да обобщя, трябва крадливата пасмина да се махне от власта ... Боко от както е дошъл на власт преди 10 години един данък не е свалил, само вдига ... вдига и пълни ... не хазната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 8
karadjata
преди 5 години
Трябва и е наложително да се увеличи минималния задължителен праг за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв на поне 180-200 хил. лв.Трябва да се премахне данък лихва 8%.Трябва да се премахне данък дивидент 5%.Трябва да се намали данък печалба за ЕТ от 15% на 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 21
studioaa
преди 5 години
Невъзможно е една страна да стане просперираща чрез износ и привличане на чужди инвестиции. Тези двете политики водят до подтискане на доходите и потреблението и изкуствено поддържане на бедност в името на конкурентно-способност или други думи субсидиране потреблението на български стоки зад граница, което е абсурдно поведение. България трябва да премахне всички субсидии за износ на стоки, всички земеделски субсидии и да се върне към плаващ курс на лева към еврото и да помисли как да се пресекат всякакви опити за конкурента обезценка и стимул на износа като се въведе закон, който гарантира винаги балансиран бюджет с 0% дефицит. България трябва да престане да наказва потреблението с 20% ДДС, а точно обратното да стимулира развието на вътрешния си пазар, така безността няма да се усеща толкова силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още