IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се финансира надзорът на небанковия сектор в ЕС?

17 надзорни органа от 18 държави се финансират изцяло или предимно от събирани от поднадзорните лица такси

08:10 | 10.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Латвия

Дейността на латвийския финансов надзор (Committee on Financial Markets) се финансира от изцяло от заплащани от поднадзорните лица такси. Базата и ставките за определяне на дължимите такси са регламентирани в законодателството на съответния сектор. Ставките се актуализират по предложение на Управителния съвет на надзора на годишна база, при което се отчитат разходите за надзор в съответния сектор и финансовите възможности на поднадзорните лица.

Люскембург
Комисията за надзор на финансовия сектор се финансира от такси, събирани от поднадзорните лица. Размерът им се определя с акт на великия херцог.

Норвегия
Според законодателството „разходите за надзор се начисляват на институциите, които също са под надзор в началото на календарната година“. Разходите се разпределят между различните групи институции в зависимост от степента на надзор. С други думи необходимите средства за осъществяване на надзор по спазването на даден секторен закон се осигуряват от съответните задължени лица, извършващи дадения вид дейност, уточняват от КФН.

Великобритания
Във Великобритания финансовият надзор се осъществява от няколко органа. Дейността на Financial Conduct Authority се финансира изцяло от събрани от поднадзорните лица такси. Prudential Regulation Authority е част от националната банка, като за своето финансиране също разчита на такси, събирани от поднадзорните лица. Не са налице обобщени данни за финансирането на пенсионния регулатор (The Pensions Regulator), но от интернет страницата му се вижда, че той събира такси от попечителите на професионалните схеми, изчислени въз основа на броя на осигурените лица в схемата към края на предходната година.

Полша

На интернет страницата на полската Комисия за финансов надзор не е налице обобщена информация на английски език за начина на нейното финансиране. Съгласно последния публикуван на английски език годишен отчет на надзорния орган (за 2014 г.) неговите разходи се покриват директно от държавния бюджет, а приходите от такси от поднадзорните лица постъпват в полската хазна.

Португалия
Органът, който осъществява надзор на пенсионните фондове и застрахователните компании, е Autoridade de Supervasio de Seguros e Fundos de Pensoes. Той е независим и разполага с административна, финансова и управленска самостоятелност и собствени активи.

Словакия 
Надзорният орган на Словакия е Централната банка (Narodna banka Slovenska). Бюджетът ѝ е отделен от държавния и се попълва чрез дейностите, свързани с паричната политика и инвестиционните ѝ дейности. Други източници на приходи са таксите, заплащани от поднадзорните лица.

Финаландия 
Разходите за финансов надзор във Финладния се покриват от таксите на поднадзорните лица. Само 5% от годишния размер на разходите за финансов надзор се покриват от централната банка на страната.

Франция
Органът, осъществяващ надзор на участниците и продуктите на финансовите пазари - L'Autorité des marchés financiers (AMF), има персонал от около 450 души и е финансово независим благодарение на таксите и вноските, плащани от лицата под негов надзор.

Чехия
Чешката национална банка осъществява и надзор на финансовия пазар. Този орган е създаден съгласно Конституцията на страната. Съгласно няколко закона „Чешката национална банка поема разходите за дейността си от приходите си. Печалбата, която генерира, се използва за попълване на резервния фонд на банката. Това важи и за други средства, акумулиран от печалбата, които отиват за покриване на други цели в бюджетната сума. Останалата печалба се прехвърля в държавния бюджет“. В същото време обаче приходите от глоби, наложени от Чешката национална банка, се отчитат като приход в държавния бюджет.

Швеция
Дейността на шведския надзорен орган (Finansinspektionen) се финансира изцяло от приходи от такси, събирани от поднадзорните лица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Вижте в архива какво съм казал за КТБ, но ... модераттора тогава скри мнението ми, което отприщи вълна от негодувание у съфорумците.Подготвя се нов уникален по мащаби грабеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Г-жо Пейчева, за да бъде пълен анализа, следва да уточните и какви са тези поднадзорни лица в другите страни и какви са в България.Основната разлика е, че тук тежестта на таксите ще се поемат от частните пенсионни фондове, които с решение на Конституционният съд от 07.2017г. вече вноските към тях не са задължителни (ДЗПО).Т.е. основният платец на хубавите заплатки ще е редовият беден българин осигуряващ се за пенсия, а не доброволно образувани, богати и частни поднадзорни търговски структури.И сега реално парите в частните пенсионни фодове намалят, а с новите такси, категорично.КФН предвижда бюджетът й да е около 50-60 млн. лева годишно, т.е. 5-6 пъти повече от сега, а на всичкото отгоре и да не носят наказателна отгворност, за извършени престъпни дейсвия в качеството им на служебни лица.След КТБ следващите структури, които ще бъдат източени и то с помощта на КФН са частните пенсионни фондове.Знам, че съм лош пророк, но винаги сум прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още