IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлага се НЗОК да ползва резерва си за всякакви дейности

В момента резервът на Касата се харчи само за болнична помощ и лекарства

18:21 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да може да разпределя резерва на институцията за всякакви дейности, а не само за лекарства и болнична помощ. Това е едно от основните предложения на депутата Даниела Дариткова от ГЕРБ, записано в проектодоклада за бюджета на Касата за следващата година. Документът утре ще бъде гласуван на второ четене от парламентарната бюджетна комисия.

След гласуването му в комисията проектодокладът трябва да бъде обсъден и гласуван и в пленарна зала, за да се приеме окончателно бюджетът на НЗОК за догодина и да започнат преговорите за Националния рамков договор с лекарите.

В Бюджета на Касата за догодина се залагат малко над 3,45 млрд. лева приходи и разходи. Плащанията за първична извънболнична помощ се залагат в размер на 200 млн. лева, за специализирана - 211,4 млн. лева, 147 млн. лева са предвидени за дентална помощ, 77,5 млн. лева – за изследвания, почти 799 млн. лева – за лекарства, и почти 1,5 млрд. лева – за болниците.

И през следващата година Здравната каса няма да финансира нови болници и нови дейности в съществуващи болници и догодина, записано е в проектобюджета.

Предвижда се Здравната каса да утвърждава за всяка районна здравна каса брой на медико-диагностичните и медицински дейности, които районните здравни каси ще купуват от изпълнителите им – една от основните промени в Закона за здравното осигуряване, част от реформата на здравния министър в оставка Петър Москов.

Надзорът на НЗОК ще напише правилата, по които ще се разпределят стойностите и дейности, но няма да разпределя договорените обеми по диагнози, каквото правомощие има в момента, предлагат група депутати от ГЕРБ, водени от председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. Т.е. предлага се да отпаднат лимитите за диагнозите.

Предлага се също така минималната застрахователна сума, за която болниците задължително застраховат медицинския персонал, да се определя с наредба на министъра на здравеопазването.

Дават се и правомощия на медицинските кабинети в детските градини и училищата да подпомагат наблюдението на деца с хронични заболявания, да поставят инсулинови инжекции и да дават лекарства.

АБВ предлага в бюджета на НЗОК да се заложат 150 млн. лева повече приходи от здравноосигурителни вноски. От тях най-голям дял партията предлага да се разпределят за болнична помощ – над 30 млн. лева. АБВ предлага също така с почти 30 млн. лева да се увеличи бюджетът за извънболничната помощ, както и с 20 млн. лева – за медицински изделия.

Депутати от АБВ предлагат да отпаднат лимитите за болниците през първото тримесечие, а през следващите тримесечия лимити да се налагат само при преизпълнение на бюджета за януари-март.

АБВ изтупва от праха и предложението държавата да спре да плаща здравните осигуровки на държавните служители, служителите в съдебната система и в системата за сигурността и разузнаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още