IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започна обществена консултация за действия срещу данъчните измами

Комисията си е поставила за цел да хвърли повече светлина върху дейността на данъчните консултанти

16:11 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия започна обществена консултация за действия срещу данъчните измами и избягването на данъци. Целта е да бъдат събрани мнения за по-нататъшните действия на ЕС.

Неотдавнашни разкрития показаха как някои посредници, например данъчни консултанти, са помогнали на свои клиенти да прехвърлят печалбите си в офшорни зони с цел избягване на данъци, информира ЕК. 

Комисията си е поставила за цел да хвърли повече светлина върху дейността на данъчните консултанти и лицата, които измислят успешно схеми за агресивно данъчно планиране. 

„Сложните финансови схеми и непрозрачните корпоративни структури не възникват случайно: някои посредници са ги превърнали в изкуство", заяви комисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси.

По думите му тези експерти предлагат на своите клиенти възможности да се възползват от някои пропуски или да прехвърлят печалбите си така, че значително да намалят данъците си. 

Той допълва, че започналата вчера консултация има за цел да бъдат разработени методи за възпиране на такива схеми от посредниците, а държавите членки да разполагат с повече информация, за да прекратят тези практики.

Европейската комисия търси начини да задължи данъчните консултанти да предоставят информация за схеми, чрез които биха могли да бъдат избегнати данъчни плащания.

Обществена консултация има за цел да си изясни дали е уместно да се въведат задължителни правила за всички страни членки и ако това е така, кой би бил най-подходящият правен инструмент.

В съобщението се допълва, че много предприятия и физически лица разчитат на посредници, които им помагат да избегнат плащането на данъци - консултанти, адвокати, финансови и инвестиционни консултанти, счетоводители, финансови институции, застрахователни посредници и агенти, създаващи предприятия (доверителни дружества или дружества – доставчици на услуги). Схемите, създавани от тези посредници, често могат да доведат до загуби на данъчни приходи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още