IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса дължи над 190 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС

Търси се разсрочване на задълженията, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов

15:11 | 02.09.16 г. 5
Здравната каса дължи над 190 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС

Над 190 млн. лв. дължи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на здравни каси и чуждестранни фондове за лечението на български граждани в страни от Европейския съюз.

Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос от народния представител Емил Райнов по време на парламентарния контрол. 

Задълженията на касата постепенно растат и се търси разсрочване на задълженията. Такова споразумение вече е постигнато с Германия, обясни министърът.

„Разбирам, че се търсят варианти за разсрочване на просрочията. Притеснението ми е чуждите фондове да не почнат да отказват да приемат наши пациенти“, заяви Емил Райнов. Депутатът намекна, че при подобни проблеми медицинският туризъм ще се насочва към Турция.

Петър Москов декларира, че отношенията между НЗОК и чуждите фондове са ясни. „Това е първата администрация на касата от много години насам, която прави договори за обслужване на затлачени в годините задължения“, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
и други пият и пушат, ама не чакат по 4 часа пред кабинета в работен ден за нещо ... и чакайки да хванат още три болести от другите чакащи.... и ти си един промит мозък като на Мишто и мавито, но в другата крайност ... ае бъди поне малко обективен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Perun
преди 7 години
Това което се случва е нормално. Ние нямаме здравеопазване, а само болници и тук-там някоя поликлиника. Здравеопазването включва много повече от тези неща, трябва да има централна здравна политика, профилактики, диспансери, и т.н. много неща трябват, голяма част от които се затвориха за да се спестят пари за момента. Е после стават усложнения и всички отиват в болниците с тежки диагнози. Ама нали мандата е за 4г., да му мислят следващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Perun
преди 7 години
Да ги платят, но прво да ги проверят, така както проверяват нашенските болници. Защото може и тези суми от чужбина да са измислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
T3
преди 7 години
Ами да ги платят! Имам усещането, че министърът е изненадан. Разходите за лечение в ЕС са част от цената да сме член на ЕС и трябва да се предвиждат в годишния бюджет на здравната каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още