IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ предлага допълнителни пари на общини за доставка на храни от първа необходимост

Финансовото министерство предлага отпускане на допълнителни трансфери до 702 хил. лева

16:13 | 23.06.16 г.
МФ предлага допълнителни пари на общини за доставка на храни от първа необходимост

Министерството на финансите предлага да бъдат одобрени допълнителни трансфери в общ размер до 702 хил. лева по бюджетите на общини за покриване на част от транспортните разходи за доставка на хляб и основни хранителни продукти за 2016 г. в планински и малки селища с население до 500 жители (без курортите), в които не се извършват редовни доставки. Проектът е публикуван на портала за обществени консултации.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините ще бъдат осигурени за сметка на предвидените за целта средства по централния бюджет за 2016 г. Предложението обхваща второто полугодие на 2016 г.

Средствата ще бъдат предоставени на два етапа - авансово финансиране в размер на 50 на сто от одобрената сума по приложението на съответната община и окончателно изравняващо плащане в края на годината в рамките на одобрените за съответната община средства, но не повече от фактически изразходените за целта средства.

Контролът по изпълнението ще бъде организиран от възложителите - общини, с оглед спазване изискванията на Закона за обществените поръчки. 

На територията на страната има над 80 хил. жители на малки и планински населени места, които нямат достъп до основни услуги поради липсата на частен интерес за разкриване на търговски обекти и невъзможност за редовно снабдяване с основни хранителни стоки. Затова се предлага подкрепата да се осъществи чрез предоставяне на целеви средства по общинските бюджети, посочва се в доклада на финансовия министър към предложението.

Населените места, които ще могат да получат финансовата подкрепа, следва да нямат разкрити регулярно функциониращи търговски обекти и да имат по-малко от 500 жители по постоянен адрес (без курортите). Включени са и отделни населени места с над 500 жители, които включват в състава си махали, отдалечени на над 5 км от основното населено място. За допустими се считат населените места, които отговарят едновременно на двата критерия.

Потребността от подкрепа се определя чрез обхващане на тези селища в транспортни маршрути, по възможност с кръгово зареждане. Общата дължина в километри на съответните маршрути е определена на база дължината за едно зареждане. Разчетите са минимум 2 зареждания на хляб до съответните населени места в седмицата.

Общо 94 общини са заявили потребност от подобна подкрепа в общо 1 050 селища. Общият брой транспортни маршрути е 391 с обща дължина за едно зареждане 19,3 хил. км.

Броят на засегнатото население е над 83 хил. жители, като преобладаващата част от тях са хора в риск от бедност и застаряване поради това, че живеят в периферни райони без достъп до основни обществени услуги, включително храна и транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още