IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка оценява високо напредъка в работата на БНБ

Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да са основните слабости, коментира представителят на институцията у нас Тони Томпсън

12:22 | 04.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка оценява високо напредъка в работата на БНБ

Световната банка оценява високо напредъка в работата на Българска народна банка (БНБ). Това заяви в интервю за „Хоризонт“ представителят на международната институция у нас Тони Томпсън.

„Управляващите предприеха много сериозни мерки през последните две години, за да открият проблемите във финансовия сектор и да започнат тяхното решаване. Това е много голям пакет от реформи, ние не очакваме промяната да се случи за една нощ“, каза той.

Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да бъдат основните слабости на България, заяви още Тони Томпсън. Той подчерта, че страната ни трябва да положи специални усилия за развиването на квалификацията на хората. По този начин ще се увеличи производителността на труда, а и всички постигнати блага ще могат да бъдат разпределени сред повече хора.

„Това, което бих искал да подчертая, е, че ние виждаме много възможности пред България да се развива по-бързо и икономиката да расте с по-сериозни темпове. Говорим за укрепване на съдебната система и административната среда, както и за подобряването на работата на някои ключови регулаторни органи в сферата на енергетиката и финансите. Развиването на уменията е ключово, за да увеличи производителността и да се намали негативното влияние на демографските процеси. Третата сфера е оптимизирането на разходите в някои сфери и най-вече при здравеопазването“, заяви представителят на Световната банка у нас.

Според него заради застаряването на населението пенсионната и здравната система ще тежат все повече върху бюджета, а хората, които са в активна трудова възраст и плащат данъци, ще стават все по-малко.

Въпреки това, ако България увеличи производителността си само с 1%, стандартът на живот в страната може да се изравни със средноевропейския за едно поколение, категоричен е Тони Томпсън

„България показа силно представяне през 2015 г. и ние очакваме същото и през 2016 г. Прогнозата на Световната банка за растежа на българската икономика през тази година е 2,2%, като в средносрочен план може да се достигне до 3%. Това е едно убедително представяне. Ние обаче сме оптимисти и смятаме, че българската икономика може да расте още по-бързо“, категоричен е той.

Бордът на директорите на банката взе решение за отпускане на два кредита на България, с които ще се финансират Фондът за гарантиране на влоговете в банките и програмата за енергийна ефективност. Държавните гаранции за първия от тях, в размер на 300 млн. евро, бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента през седмиата.

„Нашето финансиране към Фонда за гарантиране на влоговете представлява, според нас, нещо като вот на доверие към сектора и към управляващите, че правят правилните реформи“, оцени Томпсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
"...два кредита на България, с които ще се финансират Фондът за гарантиране на влоговете в банките и програмата за енергийна ефективност..."Фондът, дето не може да си събере вересиите..."Енергийната ефективност", касаеща група частни строителни фирми и по НИКАКЪВ НАЧИН закъсалата енергетика на обрулената ни държавица. Защото намаляването на енергопотреблението може да е добро за домакинствата, но забива здрав пирон в кофчега на националната енергетика, която се оплаква от липсата на консуматори.Абе държава на абсурдите и кроткото и търпеливо население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Високо, високо. Колко високо?Изчезнаха безслезно парите на КГБ, а в държавицата цари тишина и спокойствие. Органите твърдят, че е невъзможно да се открият изчезналите пари и с това свършва всичко. Нищо не се направи на държавно ниво за минимизиране на лошите последствия. Напротив, тръгна се по най-лошия сценарий, въпреки настояванията на финансовите експерти. Което ме навежда на мисълта на държавата като пирамида за частно ползване. Затова не се търсят парите, щото види се, се знае къде не трябва да се търси. А се взимат големи външни заеми, за да има пари за харчове на когото трябва. А стадото кротко пасе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още