IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лекото покачване на лихвите по депозитите през април не променя тенденцията

Лихвените проценти по влоговете ще продължат да се понижават заради високото ниво на спестявания в банковата система, прогнозира БНБ

15:36 | 30.05.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макар че през април банките увеличават леко лихвените проценти по депозитите, това не променя низходящата тенденция, подсказва лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). Факт е обаче, че на пазара вече няма банки, които да предлагат лихви над 2 на сто.

През април сме могли да сключим депозит в левове и да получим в замяна средно 1,17% върху сумата, която сме предоставили на банката. Това е леко повишение в сравнение със ставката, която банките даваха през март от 1,13% средно.

Въпреки това в четвъртия месец на 2016 г. възнаграждението, което сме получили за отложеното ни потребление, е доста по-малко спрямо година по-рано, когато в замяна сме получавали лихва от 1,79%.

Средната лихва по спестяванията в евро бележи съвсем лек ръст, като достига 0,8% през април. За сравнение - тя е била 0,78% през март и 1,45% през април 2015 г.

В първото си за годината тримесечно издание „Икономически преглед“ БНБ прогнозира, че лихвените проценти по новите срочни депозити ще продължат бавно да се понижават, което в съчетание с високата ликвидност в банковата система ще допринася за запазване на тенденцията за спад и при лихвените проценти по кредитите.

До голяма степен икономическият екип на централната банка смята, че зад понижението на лихвите по влоговете стои най-вече продължаващият ръст на привлечените средства от страна на фирмите и домакинствата, за който счита, че е заради ограничени инвестиционни възможности.

В тримесечния си доклад БНБ посочва, че от началото на годината до края на февруари е нараснал броят на банките, които приемат нови срочни депозити в левове при лихва до 1,5%, докато все по-малко банки предлагат лихвени проценти над 1,5%.

Например, лихва над тази граница са предлагали точно пет банки, докато през есента на миналата година техният брой е бил девет. Ставки в интервала 1-1,5% пък дават осем кредитни институции. Сега нито една няма лихва по депозитите в местна валута над 2 на сто, докато преди година в тази графа са попадали цели 12 банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още