IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ продължава с мерките за затягане на банковия надзор

Централната банка ще увеличава инспекционните екипи и ще прави вътрешна проверка за спазване на правилата за надзорната дейност

20:49 | 08.04.16 г. 3
БНБ продължава с мерките за затягане на банковия надзор

Българската народна банка (БНБ) планира да създаде вътрешен консултативен съвет по изготвянето и прилагането на надзорни мерки в банковия сектор. Това предвижда планът за реформиране и развитие на банковия надзор, който днес е бил разгледан от Управителния съвет на централната банка.

Планът беше приет през октомври миналата година, припомнят от пресслужбата на регулатора. В него са описани приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през 2015 г. и 2016 г.

БНБ възнамерява да увеличи и инспекционните екипи за банковия сектор, става ясно от мерките, заложени в плана.

Всяка година ще се извършва и вътрешен одит за спазването на правилата и процедурите за надзорната дейност. Резултатите от проверката ще се отчитат пред Управителния съвет на БНБ.

Предстои да се направи цялостен преглед на наредбите, вътрешните правила и наръчниците за надзорната дейност. Документите трябва да бъдат приведени в съответствие с Базелските принципи.

Централната банка през тази година ще въведе и конкретни изисквания към плановете за възстановяване на затруднени банки като част от процеса за оздравяване и закриване на банки. Ще се установят и правила и процедури за предприемане на мерки за ранна намеса от страна на регулатора.

БНБ вече създаде няколко нови дирекции, свързани с надзорните функции на институцията. Извън управлението „Банков надзор“ вече действа и дирекция за преструктуриране на банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Сетили се от БНБ след рухването на пирамидата на Цветан Василев - КТБ! След дъжд качулка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Лошите закони, наредби и правилници са ПРОИЗВОДСТВЕН БРАК, Причинителят му трябва са го заплати ЛИЧНО! За кой става въпрос? Има физически и юридически лица.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Нови дирекции, увеличаване на екипите и нови лимузини и нови....за ЕЛЕМЕНТАРНА ПРОФЕСИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ-грешка ГРУПОВА БЕЗОТГОВОРНОСТ! Сега поражението става победа за АЛЧНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още