IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 млн. евро годишно ще получават "Български пощи", за да изплащат пенсиите

Разходите по предоставянето на услугата ще бъдат одитирани, а ако надхвърлят 15 млн. евро - одобрявани и от ЕК

16:47 | 08.04.16 г.
До 15 млн. евро годишно ще получават "Български пощи", за да изплащат пенсиите

През следващите 10 години "Български пощи" ще получават компенсация до 15 млн. евро (без ДДС) годишно за обществената услуга по изплащане на пенсии. Това е предвидено в проект на промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, публикуван в портала за обществено обсъждане.

С промените се въвеждат европейските правила по отношение на предоставянето на услуги от общ икономически интерес. В мотивите е посочено, че "Български пощи" се ползва с доверие от страна на българските пенсионери, а и има силно развита клонова мрежа от станции на територията на цялата страна.

С избора на компанията ще се осигури възможността за изплащането на пенсиите в пощенските станции или по домовете.

Наредбата дава насока как предоставящият тази обществена услуга да изчислява присъщите за тази дейност разходи, инвестиционните разходи - пряко или косвено свързани с услугата и "разумна печалба". Ако те надхвърлят 15 млн. евро, ще трябва да се получава специално разрешение от Европейската комисия за отпускането на сумата, става ясно от проекта.

В допълнение разходите, които "Български пощи" правят за изплащането на пенсиите, както и "разумната" им печалба, ще бъдат верифицирани от одитори. За да бъде гарантирана независимостта на оценката, одитът ще бъде заплащан от Националния осигурителен институт.

На базата на доклада на одиторите държавата ще изплаща компенсациите на дружеството за извършваната услуга през предходната година.

Ако промените в Наредбата бъдат одобрени, те ще влязат в сила от 1 юли 2016 година. Авторите на проекта очакват коментари на заинтересованите страни до 20 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още