IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 46 млн. лева годишно се отделят за вдовишките пенсии

Хората с ниски доходи се подпомагат от социалната, а не от осигурителната система, посочи Ивайло Калфин

14:54 | 08.04.16 г.
Над 46 млн. лева годишно се отделят за вдовишките пенсии

Годишно за вдовишките пенсии се отделят по 46,4 млн. лева, съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Ивайло Калфин. На въпрос на депутата от БСП Лява България Георги Гьоков той уточни, че такъв вид пенсии се получават от 735 хил. души, а средният размер на добавката е 63,13 лева.

Калфин припомни, че преживелите съпрузи получават месечно 26,5% от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. Кодексът на труда предвижда още една опция - преживелите съпрузи да получават 50% от пенсията на починалите в замяна на своята пенсия.

Социалният министър беше категоричен, че по правилото за индексиране на пенсиите всяка година се преизчисляват и пенсиите на починалите и така се увеличават и сумите, които се получават от преживелите съпрузи.

Калфин отбеляза, че вдовишките пенсии не могат да бъдат разглеждани като механизъм за подпомагане на хората с ниски доходи. 

"Хората с ниски доходи имат възможност да бъдат подкрепени от социалната, а не от осигурителната система", коментира той и допълни, че в момента се разглеждат нови програми за подпомагане на бедните хора с предоставяне на хранителни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още