IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага единна европейска система на ДДС в бъдеще

50 млрд. евро годишно се губят в Европейския съюз заради ДДС измами

13:41 | 07.04.16 г. 4
ЕК предлага единна европейска система на ДДС в бъдеще

Европейската комисия предлага в бъдеще да има единна европейска система на ДДС. Това става ясно от съобщение в сайта на Комисията. Днес тя представи план за действие, който е първата стъпка към създаване на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС.

Целта е Съюзът да се бори с измамите, да подкрепя бизнеса и да подпомага цифровата икономика и електронната търговия. 

С плана се предвижда настоящата система за ДДС в ЕС да бъде опростена, по-добре защитена от измами и благоприятна за бизнеса.

Настоящите правила за ДДС спешно трябва да бъдат актуализирани, за да могат по-добре да подкрепят единния пазар, да улесняват трансграничната търговия и да вървят в крак с днешната цифрова и мобилна икономика, се казва в съобщението.

Несъответствието в приходите от ДДС, което представлява разликата между очакваните приходи и реално събраните суми в държавите от ЕС, е било почти 170 млрд. евро през 2013 г.

Само в резултат на трансгранични измами загубата на приходи от ДДС възлиза на около 50 млрд. евро годишно в Европейския съюз. В същото време настоящата система на ДДС остава разпокъсана и създава значителна административна тежест, особено за МСП и онлайн предприятията, отбелязва Комисията.

Трансграничните измами с ДДС лишават държавите членки от огромни суми приходи. Според оценки в рамките на бъдещата система на ДДС трансграничните измами биха могли да намалеят с около 40 млрд. евро (или 80%) на година.

В плана за действие се набелязва пътят към модернизиране на действащите правила за ДДС в ЕС, включително:

-        основните принципи на една бъдеща единна европейска система на ДДС;
-        краткосрочни мерки за справяне с измамите;
-        актуализиране на рамката за ставките и по-голяма гъвкавост при тяхното определяне в държавите от ЕС;
-        опростяване на правилата за ДДС за електронната търговия.

Настоящата система на ДДС за трансграничната търговия, която влезе в сила през 1993 г., е замислена като преходна, поради което допуска извършването на измами. Ето защо през 2017 г. Комисията възнамерява да излезе с предложение за окончателни правила за единно европейско пространство по отношение на ДДС, се казва още в съобщението.

Съгласно новите правила трансграничните сделки ще продължат да се облагат със ставките на държавата членка по местоназначение („принцип на местоназначението“) както досега, но начинът, по който се събират данъците, постепенно ще бъде променен.

Ще бъде въведен общоевропейски интернет портал, за да се осигури проста система за събиране на ДДС за предприятията, както и по-устойчива система за събиране на приходи за държавите членки.

По настоящите правила държавите членки трябва да се придържат към предварително определен списък със стоки и услуги, когато прилагат нулева или намалена ставка на ДДС. ЕК ще модернизира рамката за ставките, за да позволи по-голяма гъвкавост на държавите членки в бъдеще.

Тя предлага две възможности. Първата е да се поддържа минимална стандартна данъчна ставка от 15% и редовно да се прави преглед на списъка със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки. Втората възможност е да се премахне списъкът със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки.

До края на 2016 г. Комисията ще представи законодателно предложение за модернизиране и опростяване на ДДС за трансграничната електронна търговия като част от стратегията за цифровия единен пазар.

Като втора стъпка през 2017 г. ще бъде представен пакет от мерки за опростяване на ДДС, насочен към подпомагане на растежа на МСП и улесняване на трансграничната им търговия.

Комисията ще представи предложения по тези въпроси през 2016 и 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ако участваш в кражбите те разбирам но ако не виж това видео https://***.facebook.com/djordjanoLuna/videos/1598511350471357/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Свободата за мен има единствено индивидуално измерение и означава всеки човек да може да разполага напълно свободно със себе си, уменията, знанията и собствеността си, доколкото това не засяга свободата на останалите. Свободата придобива обществено измерение чрез капитализма, а демокрацията и разделението на властите осигуряват защитата на индивида от произвола на тиранин, добре организирана клика или мнозинството, като последното може да бъде особено жестоко - http://ekipbg.com/svobodata-otnovo-e-pod-zaplaha-ot-sobstvenite-si-postijeniya/ПОД СТАТИЯТА СЪМ ОБЯСНИЛ КАКВО Е СВОБОДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Тези неща се знаят от години тоест защо се чака ????филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8 минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшоркии в 12-та минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 000 000 000 000(трилион) данъци които ЕС не получава ЗАРАДИ ОФШОРКИТЕ и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Боже, колко КОМУНИЗЪМ има по този свят, Боже !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още