IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дацов: Оздравителният план за общините не е решение

Проблемът е в липсата на система за контрол, заяви финансистът

11:48 | 23.02.16 г.
Дацов: Оздравителният план за общините не е решение

Оздравителният план за общините с дефицити, който се предлага от финансовото министерство, е административен акт, който няма да реши проблемите. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Системата, която се предлага от финансовото ведомство, може да заработи в държава, която има силна фискална децентрализация на общините и те имат значителни собствени приходи, смята финансистът.

За него българската система е добра, но общините имат много малък относителен дял на приходите си. Адекватно решение е провеждането на административна реформа за окрупняване на общините, смята Дацов. По думите му по-ефективно би било да се направят механизми за предупреждение и контрол. 

Дацов заяви, че няма как да се помогне на общини, които независимо колко заеми ще получат, нямат технологическа основа да съществуват. Известно е, че между 40-51 общини нямат т.нар. икономическа основа да съществуват като административни центрове – нямат икономика, няма демографски предпоставки, посочи финансистът.

Той цитира данни за 2013 и 2014 година, според които проблемните общини са около 60-70. По думите му 20-те общини с най-тежко финансово състояние, които попадат в извадката на Министерството на финансите за наблюдение, са такива, които не могат изобщо да съществуват.

По думите на финансиста обаче ако бъдат вкарани в оздравителен план или им се отпусне заем от МФ, това няма да реши финансовите им проблеми. "Проблемът е, че не съществува система за мониторинг", коментира той.

Още от интервюто вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още