IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВР, ДАНС и прокуратурата разследват пране на пари в големи размери

До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 млн. евро

12:33 | 07.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Окръжната прокуратура в Пловдив провежда разследване за извършено тежко умишлено престъпление против финансовата система – изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай (чл. 253, ал. 5 от НК).

В разследването участват МВР и ДАНС, като съдействие се оказва и от правоохранителни органи на европейски държави.

От доказателствата по делото до момента е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - над 2 милиона евро. Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави.    

По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Обичайно измамата в чужбина е била извършвана по следния начин: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества. След като доверените служители на чуждестранните дружества са били въведени в заблуждение, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружества банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци.

Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани през периода октомври – 30.12.2015 г. от повече от десет банкови клона. Последните тегления са били заявени/предвидени за 30.12.2015 г. и 04.01.2016 г. 

Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата.

До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро.

В резултат на проведената на 30.12.2015 г. специализирана операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро.

Привлечени като обвиняеми са 9 лица, спрямо 3 от които Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо останалите задържани при  проведената мащабна специализирана операция на прокуратурата, МВР и ДАНС наблюдаващият прокурор е постановил задържане за 72 часа. 

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
... на различни финансови инструменти и други видове активи за съхранение и пренасяне на стойност (пари в брой,валута, злато, сребро, финансов капитал, картини, нумизматика, антики, статуетки и др.).Доколкото си спомням, някои хора в кабинета си имаха икона на Христос със собственото си изображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
...повдигат сериозни проблеми за въвеждане на мерки за превенция, законови методи за констатиране и процедури за наказателно преследване. Финансовата престъпност ползва все по-съвършени и все по-изпипани схеми за пране на пари и за финансиране на тероризъм, което прави тези проблеми още по-сложни и заплетени. Като най-често срещани усъвършенствани схеми за измама и пране на пари може да се посочат: ***различни институции*** -ангажиране в схемата на различни видове финансови институции, независимо дали със или без знание и съгласието им;***многократни трансакции*** -многократни и комплексни транзакции, с цел максимално замитане на следите от дейността ***услуги на посредници*** -ползване услугите на посредници, независимо дали със или без знание и съгласието им като напр. финансови съветници, счетоводители, кухи фирми и др.***международни трансфери*** -парични преводи от вясакъв род и вид до съответните страни, или транзит през такива;***трансфер на стойност*** -на база ползване на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Като начало не е зле да започнат разследване за пране на пари в КТБ.Def.: Пране на пари-Money Landering -представлява процес на преобразуване на постъпленията и доходите от престъпна дейност в привидно легитимно изкарани пари или друг вид привидно законно притежавани активи.В редица правни и регулаторни системи терминът може да се ползва и за по-обща употреба, като злоупотреба с финансовата система (което включва измама с ценни книжа, търговия с вътрешна информация, измама с цифрови валути, измама с кредитни карти и обикновена валута) и което може да предполага също и финансиране на тероризъм и избягване на международни санкции -заобикаляне на ембарго. При регулиране и регламентиране на финансовата система с/у пране на пари повечето законодателства свързват в явен вид фактическото пране на пари (което касае легитимността на приходоизточника) с финансиране на тероризъм (което касае местоназначение на ползване на парите). За повечето страни прането на пари и финансирането на тероризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Пак ни взимат за шарани. Будалкане му е майката. Все едно, никой няма да си развали рахатлъка и да ходи на студеното да протестира срещу чужди джобни пари. По-скоро ще си мечтае и той да се нареди в редиците на "чистниците".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Подгонили са някои дребни риби, максимум средни. Може и конкуренция да са правили на някой ценен кадър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Това си е по-скоро кражба за джобни пари..Пране на пари в особено големи размери е това дето го прави ББ, ЦЦ, 10 и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още