IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Забраната за онлайн застраховането може да отпадне

Кодексът е минал в парламента само на първо четене, обясни депутатът

13:46 | 04.12.15 г.
Делян Добрев: Забраната за онлайн застраховането може да отпадне

Кодексът за застраховането е минал в парламента само на първо четене и е възможно да бъдат направени промени в него, включително да отпадне заложената в текста забрана за онлайн застраховането. Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, че заложената забрана предизвика негативна реакция от страна на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. 

„Ако позволим онлайн застраховането, тази застраховка ще бъде по-евтина заради конкуренцията между различните застрахователи и публичността на техните оферти, от друга страна, поради факта, че ще отпаднат застрахователните брокери“, казва Добрев.

Той изчислява, че един брокер получава отстъпка между 15-20%, но тя стига до 30-40% за автокаско. Затова по думите му „Гражданска отговорност“ може да струва догодина между 20 и 40 лева по-малко.

На въпрос защо се стига до категорично преобръщане на позицията, той отговори, че народните представители никога не са били за забрана за електронното застраховане. Ето един хубав пример за една малка реформа, изтъкна той.

Запитан дали ще отпаднат стикерите на предното стъкло на колите с тази промяна, депутатът обяснява, че още не е обсъждано дали застрахователят ще трябва да изпрати до потребителя писмен вариант на договора заедно със стикер. В случая, че има стикер плюс писмен вариант на договора, това ще струва примерно около 5 лева заедно с куриера, смята Добрев.

Той допълни: „КФН изрази притеснения, че ако го няма стикерът, те трудно ще контролират застрахователите за това дали отчитат застраховките в Гаранционния фонд. Тоест стикерът се явява гаранция за това, че застрахователите са добросъвестни към застрахованите лица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още