IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатата на гуверньора на БНБ – не по-висока от тази на председателя на НС

Независимият депутат Велизар Енчев предлага промени в Закона за БНБ

10:27 | 21.07.15 г. 2
Заплатата на гуверньора на БНБ – не по-висока от тази на председателя на НС

Заплатата на управителя на БНБ не трябва да бъде по-висока от тази на председателя на Народното събрание, предвижда законопроект, внесен от независимия депутат Велизар Енчев. Трудовото възнаграждение на служителите на централната банка ще се определя от Управителния съвет, е записано още в промяната.

Управителят, подуправителите и членовете на УС на БНБ да декларират заплатите и годишните си бонуси в Сметната палата, предлага още независимият депутат.

В своите мотиви Енчев посочва, че в момента възнаграждението на управителя на централната банка се определя на базата на средната заплата на служители със съответните функции в други банки в страната.

„Според информацията, с която разполагам, възнаграждението на управителя на БНБ и подуправителите се определя като средна величина на главните изпълнителни директори на „Уникредит Булбанк“ - около 50 хил. лева на месец, ДСК – около 45 хил. лева на месец, Пощенска банка – около 45 хил. лева“, посочва още депутатът в мотивите към своя законопроект за промяна на Закона за БНБ.

Според неговите изчисления до 2007 година управителят на централната банка е получавал 8 хил. лева на месец, плюс 3 хил. лева като член на УС на БНБ. Заплатата на подуправителите е била 7 хил. лева месечно, но също са получавали допълнително 3 хил. лева като членове на УС.

„Отделно, по различни пера и критерии за краен годишен финансов резултат, са получавали и доплащания или бонуси", пише още той. Информацията на Енчев е, че в момента заплатата на управителя на БНБ е 45 хил. лева, а на подуправителите - 40 хил. лева.

Заплатите в БНБ не са публично известни. В петък по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов заяви от трибуната, че БНБ е независима институция и финансовото министерство не се занимава с размера на заплатите в нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
investornot
преди 8 години
Как е възможно при средна заплата за страната в България да е под 1000лв и повече от 60% от населението да са на ръба на крайната бедност а някакъв депутат,гуверньор или кой да е друг на държавна работа да взима такава заплата.Трябва заплатите да са равни на средните в страната за да имат стимул да вдигат стандарта на живот на хората и за корупция наказанието да е отрязване на рък,после втора,крак,после втори и така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
fall
преди 8 години
Въпросът следва да се реши по нашенски манталитет, няма нужда от такова ограничаване. Просто трябва да се договори негласно управителите на банки у нас да получават заплати официално до размера на председателя на НС, а останалите пари да ги получават под друга форма. Така няма да има нужда от ограничаване на заплатата на губернатора на БНБ и той ще получава по малко от председателя на НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още